Ialomitianu: bugetarii vor avea din nou salariile din 2010, anul viitor

16-05-2011 17:58


Salariile bugetarilor cresc de anul viitor, probabil incepand cu 1 ianuarie, si vor reveni la nivelul de dinaintea taierii cu 25%. Potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si pensionarii vor avea pensii mai mari din 2012.

La doar trei zile dupa ce Romania a iesit oficial din recesiune, ministrul finantelor se grabeste sa anunte majorari salariale.

"Exista aceasta posibilitate, ca in 2012 sa putem sa le dam diferenta care a mai ramas din taierile din 2010. Ne-am dori de la 1 ianuarie", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Specialistii spun insa ca o majorare de 16% este practic imposibila si ca de fapt procentul real este mult mai mic.

"Ar insemna un salariu mediu mai mare cu 5%. Nu cred ca e posibil sa revenim la salariile dinaintea taierii din iunie 2010 decat daca Guvernul isi asuma un numar de personal substantial mai mic", explica presedintele Consilului Fiscal, Ionut Dumitru.

O majorare de 5% ar duce salariul mediu din sanatate la 1.700 de lei si pe cel din invatamant la 2.000 de lei. In timp ce o majorare de 16% ar insemna salarii medii de 1.880 de lei in sanatate si de 2.200 de lei pentru cei care lucreaza la catedra.

Seful de la finante promite ca in 2012 vor creste si pensiile, fara sa precizeze de unde vin toti acesti bani in plus.

Teoretic, un pensionar care primeste acum 700 de lei ar incasa in plus de anul viitor aproape 50 de lei.

Cat priveste taierea subventiilor pentru caldura, ministrul spune ca statul va acorda la schimb ajutoare sociale tuturor celor care castiga mai putin decat nivelul salariului mediu. Altfel spus, romanii care castiga peste 1.500 de lei net vor suporta o scumpire de pana la 60% a energiei termice fara niciun fel de ajutor de la stat.

Vezi intregul interviu cu ministrul finantelor pe www.incont.ro.

Citeste si:

VIDEO spectaculos. O cometa loveste Soarele. Vezi momentul impactului

Radu Mazare vrea sa vanda Cazinoul din Constanta

 

Tags: pensii, salarii,

VIDEO PROTVPLUS.RO