Presedintele BCE critica dur masurile luate in Europa. "Zona euro se poate dezintegra"

Ultima actualizare: 15-06-2012 02:41
Mario Monti

Mario Draghi atrage atentia liderilor Uniunii Europene ca Zona Euro nu mai poate functiona in actuala configuratie.

Mario Draghi sustine ca Banca Centrala nu poate "umple golul" lasat de lipsa deciziilor din partea statelor membre si ca Zona Euro se poate "dezintegra".

Luis de Guindos, Ministrul Economiei din Spania, cere Berlinului sa isi faca datoria si sa rezolve problemele din zona, declarand ca "viitorul monedei Euro este pus in joc in urmatoarele saptamani".

Comisarul european Olli Rehn solicita luarea unor masuri imediate, pentru a evita o dezintegrare a Zonei Euro. Acesta sustine ca politicienii au reusit anumite progrese, dar intr-un mod "inegal si ineficient".

Criza din regiunile spaniole se adanceste, iar bancile din tara mentin costurile de imprumut ale Spaniei la un nivel periculos. Pretul petrolului a scazut din nou, desi bursele au fost ceva mai calme dupa izbucnirile de miercuri.

Prim ministrul Italiei, Mario Monti, a avertizat ca statele din regiune ar putea fi afectate de aceste probleme.

Irlanda era pregatita sa adopte Pactul Fiscal European prin referendum, insa in Grecia, Partidul Syriza, care se opune masurilor de austeritate, a preluat conducerea in cateva sondaje de opinie.

Referindu-se la tentativele haotice si continue de salvare a bancii cu cea mai mare expunere din randul celor spaniole, Bankia, Monti a declarat ca felul in care a fost abordata aceasta problema a fost "cel mai prost posibil".

Datele arata ca investitorii si-au cam pierdut increderea in Zona Euro, peste 100 de miliarde de euro fiind retrase din bancile spaniole in primele luni ale acestui an.

Ministrul Afacerilor Externe, Soraya Saenz de Santamaria, a facut o vizita in SUA, in speranta ca va reusi sa obtina pentru tara sa un imprumut de la Fondul Monetar International.

Oficialii de la FMI au respins insa un astfel de plan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO