Klaus Johannis: "Nokia a avut un comportament de lacusta industriala"


Ultimul update: Miercuri 10 Octombrie 2012 09:40
Data publicarii: Joi 06 Octombrie 2011 18:19
Categorie: Stiri Economice
Klaus Johannis

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, joi, ca autoritatile romane ar fi putut preveni toate problemele daca ar fi stabilit in mod clar "in ce conditii vine si in ce conditii pleaca" firma finlandeza.

"Probabil, cei care au promovat proiectul Nokia ar fi trebuit sa se informeze care este politica concernului Nokia. Dupa parerea mea, asa ceva se numeste comportament de lacusta industriala. Vine intr-o locatie, consuma resursele puse frumos la dispozitie, dupa care pleaca. A fost evident ca asa se intampla", a declarat, intr-o conferinta de presa, primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Potrivit acestuia, toate problemele legate de plecarea firmei de la Jucu, din judetul Cluj, ar fi putut fi prevenite, in cazul in care s-ar fi stabilit clar conditiile venirii si cele ale plecarii companiei.

"Dupa parerea mea, nu s-a discutat foarte clar cu Nokia in ce conditii vine si in ce conditii pleaca. Acest lucru s-ar fi putut discuta, macar informal, daca nu printr-un contract", a declarat Johannis.

Klaus Johannis a afirmat ca autoritatile din Sibiu au evitat discutiile cu companiile foarte mari, care isi permit astfel de comportamente.

"Am evitat astfel de discutii, dar nici nu sunt chiar atatea companii mari care-si permit aceasta politica de concern. Doar multinationalele foarte mari isi pot permite asa ceva", a spus Johannis.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO