Isarescu, contrazis dupa ce si-a facut public salariul. Cat spune economistul Lucian Isar ca ar castiga guvernatorul BNR

Ultima actualizare: 08-08-2016 07:05

Continua disputele pe tema veniturilor guvernatorului Bancii Nationale.
 

Chiar daca joi Mugur Isarescu a declarat ca primeste 13.601 euro lunar, economistul Lucian Isar afirma ca seful Bancii Centrale a omis sa faca publice o serie de bonusuri si indemnizatii. Adaugate la salariu si la indemnizatia de conducere, ar urca veniturile lui Isarescu la 40.000 de euro. Purtatorul de cuvant al BNR a precizat vineri pentru PRO TV ca cifra este aberanta, insa admite ca au fost situatii in care seful BNR, alaturi de alti angajati, a beneficiat de un bonus de profit. Nu a precizat insa si suma.

Mugur Isarescu: "Salariu net lunar: 42.727 lei, adica 9495 euro, iar indemnizatia lunara de presedinte al Consiliului de Administratie al BNR este 18.466 lei, adica 4106 euro. Total venit lunar 61.203 lei, adica 13.601 euro."

Economistul Lucian Isar sustine ca Mugur Isarescu are venituri lunare mult mai mari, de aproximativ 40.000 de euro si ca ar fi omis sa vorbeasca despre anumite bonusuri sau indemnizatii.

Lucian Isar: "Imi mentin declaratiile. Domnul guvernator nu a raspuns la intrebarea care ii sunt veniturile totale lunare in medie 40.000 de euro pe luna."

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "Este o aberatie, nu e nicio baza pe aceasta afirmatie."

Legea permite conducerii BNR ca in anii in care lucrurile merg bine sa aloce PANA LA 2% din profit pentru constituirea unui fond de participatie a salariatilor.

In ultimii 2 ani acest fond ar fi putut ajunge la cel mult 38 de milioane de lei. Insa nu stim valoarea exacta, cati salariati au fost premiati si la cat s-au ridicat bonusurile. Guvernatorul nu a precizat joi daca a incasat bani si din acest fond in ultimii ani.

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "Evident ca pot aparea bonusuri daca banca a avut profit, dar daca faceti aceasta diferenta intre 13 mii si 40 de mii va garantez, ca nu exista diferente care sa treaca de la 1 la 4 in ce inseamna profituri. Presupune eventual inca un salariu suplimentar."

Asadar in varianta BNR, Mugur Isarescu ia salariu, indemnizatia de conducere a consiliului si posibil un bonus de participare la profit.

In varianta Lucian Isar, pe langa cele trei mentionate se adauga diurnele, alte sporuri si indemnizatii plus pensia. Mugur Isarescu a implinit varsta de pensionare in 2014 dar spune ca nu si-a depus dosarul tocmai pentru ca beneficiaza de un salariu.

Mugur Isarescu: "Nu am depus cerere de pensie la Casa teritoriala de pensie si ca urmare nu mi s-a calculat nu mi s-a stabilit, nu am incasat pensie si nu mi s-a cumulat pensia cu salariul."

Luna aceasta sefii BNR vor decide cand si sub ce forma vor publica veniturile conducerii institutiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO