Investitia de 3 milioane de euro a Guvernului, la Jimbolia, abandonata dupa doar un an. "Bani dati pe apa sambetei"

Dată publicare: 03-10-2015 18:49
Dată actualizare: 06-10-2015 07:02


O dovada de investitii incepute si abandonate poate fi observata la Jimbolia, in Timis, unde guvernul a inceput in 2008 constructia unui campus scolar, a unei crese, dar si extinderea unei scoli.

Dupa doar un an, lucrarile au fost oprite din lipsa de bani. In total, s-au cheltuit peste 3 milioane de euro, iar sansele ca lucrarile sa fie reluate sunt aproape zero. Intre timp, prin cladiri au inceput sa creasca zeci de buruieni si pomi.

In total, sase cladiri impunatoare trebuia sa aiba campusul din Jimbolia, care urma sa gazduiasca elevii liceului din oras. In 2008, Guvernul si Ministerul Educatiei au cheltuit zece milioane de lei pentru o constructie la care oficialii au renuntat un an mai tarziu. Fondurile erau insuficiente. Acum, internatul campusului gazduieste copaci si buruieni, in loc de elevi.

Darius Postelnicu, primar Jimbolia: Si constructia in sine e mult prea mare pentru nevoile liceului din Jimbolia
Reporter: A fost acesta un proiect megaloman?
Primar: Oarecum da, din prisma faptului ca 300 de persoane intr-un internat nu a avut Jimbolia de foarte mult timp.

"Se degradeaza, e clar. Bani dati pe apa sambetei. Cineva sa plateasca pagubele, e o paguba totusi", spune un localnic.

In aceeasi perioada, s-au demarat alte doua lucrari: o cresa in curtea gradinitei si extinderea actualei cladiri a scolii gimnaziale. Dar si aici, lucrarile au fost abandonate de mai bine de sase ani, chiar daca si pentru aceste investitii s-au platit aproape doua milioane de lei. Autoritatile locale sustin ca Jimbolia are mare nevoie de aceste unitati scolare.

Mirela Mandres, director Gradinita cu program prelungit Jimbolia: "Este nevoie pentru ca sunt foarte multe solicitari pentru copiii de sub 3 ani sa vina in sistem. Noi nu putem sa ii primim in sistem pentru ca nu avem suficiente locuri si nu avem conditii pentru ei."

Francisc Halasz, inspector scolar adjunct ISJ Timis: "Din pacate in anul 2008, finantarile au fost sistate si lucrarile care nu au fost finalizate pana la sfarsitul anului 2009 au ramas fara finantare. Cladirea principala a liceului e revendicata, iar starea ei este destul de precara. De aceea s-a optat pentru acest campus nou, care din pacate a ramas in paragina datorita inconsecventei Guvernelor."

In total ar mai fi nevoie de peste 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor. Autoritatile sperau in urma cu un an ca salvarea va veni de la Uniunea Europeana, insa noul program de finantare nu include si continuarea unor lucrari deja incepute.


VIDEO PROTVPLUS.RO