Guvernul anunta reduceri importante la impozite pentru cei care au copii. Suma platita de familia cu venit lunar de 5.000 lei

Ultimul update: Duminica 16 Aprilie 2017 09:53
Data publicarii: Joi 13 Aprilie 2017 16:54
Categorie: Financiar

Noul sistem de impozitare a gospodariilor propus de Guvern pentru anul viitor include reduceri de impozite anuale pentru familiile care au copii.

Cu o conditie, insa: veniturile familiei sa nu depaseasca 10.000 de lei pe luna. Aceste prevederi vor intra in proiectul de lege pe care executivul va incepe sa-l pregateasca, prin care impozitul de 16 la suta se reduce la cel mult 10 la suta si se revine la impozitarea pe venitul global.

Impozitarea gospodariilor care va intra in vigoare din 2018 va aduce reduceri importante pentru cei care au copii.

Viorel Stefan, ministrul Finatelor: "Vrem sa stimulam natalitatea... pentru familiile care au venituri pana in 5.000 de lei pe luna sa fie o suma de 1.600 de lei deductibila la calculul impozitului pe venit, pentru familiile cu venituri intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna sa fie 1.200 de lei pentru fiecare copil suma deductibila."

Guvernul se gandeste sa acorde si alte deduceri, care nu au fost inca stabilite. Vor beneficia de deduceri si cei care strang bonuri si chitante pentru a-si justifica toate cheltuielile.

Romanii care muncesc peste program ar putea castiga mai mult. Proiectul ce elimina impozitul pe orele in plus, in Parlament

Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "Abia incepe discutia, dar sigur ca sunt eligibile pe lista acestor deductibilitati cheltuielile privind imbunatatirea confortului spatiului locativ. Avem in vedere cheltuielile pe care familiile le au cu educatia copiilor."

Guvernul vrea ca fiecare gospodarie sa aiba un medic financiar, adica un consultant fiscal care sa-i ajute pe oameni sa-si completeze declaratiie fiscale si sa-si achite impozitele. Ar fi nevoie de 35.000 de consultanti fiscali, iar fiecare va primi cate 10.000 de lei pentru munca lor.

"Cine are minimum de cunostinte necesare pentru a se specializa in consultanta fiscala poate sa obtina aceasta calificare. E o optiune si pentru actualii lucratori la ANAF", spune ministrul.

Bogdan Stan, presedinte ANAF: "In momentul de fata, un inspector fiscal nu poate sa fie si consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Statutului funcţionarului public."

Viorel Stefan, ministrul Finatelor: "Termenul pana la care este necesar sa avem rezolvata problema consultantilor fiscali este decembrie 2018."

Pana atunci, ministrul Finantelor promite ca, indiferent de situatia din economie, cota maxima de impozitare aplicata nu va depasi 10 la suta.

INTERVIU Stirile ProTV. Viorel Stefan, ministrul de Finante, explica noile grile de impozitare pentru gospodarii, de 0 si 10%

Guvernul intentioneaza sa introduca, de la 1 ianuarie 2018, doar doua rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei si de 10% peste acest nivel.

Declaratiile fiscale vor fi facute pentru veniturile globale de catre consultanti platiti din bani publici. Guvernul va extinde si cotele dedictibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat intr-un interviu acordat Stirilor Pro TV noile reglementari.

Viorel Stefan: Nu vorbim de un nou impozit, vorbim de o alta abordare din perspectiva gestionarii impozitului pe venit.

Daca ne amintim, pana in 2005, cand s-a introdus cota unica, exista acest sistem de globalizare a veniturilor. El se realizeaza printr-o declaratie fiscala anuala in legatura cu toate veniturile pe care o persoana fizica le realizeaza intr-un exercitiu anual, indiferent de sursa provenientei acestor venituri: ele pot fi de natura salariala, de natura veniturilor din activitati agricole, din tranzactii bursiere, din instrumente finaniciare de tot felul, jocuri de noroc. Toate aceste venituri, ca sa poata fi aduse intr-o singura reteta de impozitare este necesara o declaratie fiscala anuala, pe baza careia sa se calculeze obligatiile de plata catre Fisc.

Avantajul contribuabilului este ca acest sistem permite ca Fiscul sa opereze cu un sistem de deduceri, deduceri care tintesc sa stimuleze anumite politici publice. Vrem sa dezvoltam sectorul asigurarilor private de sanatate, spre exemplu, atunci contributiile catre schemele de asigurari de sanatate vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit. Vrem sa stimulam natalitatea. Cu siguranta, familiile care au copii - si asta regasim si in programul nostru de guvernare - pentru familiile care au venituri pana in 5.000 de lei pe luna sa fie o suma de 1.600 de lei deductibila la calculul impozitului pe venit, pentru familiile cu venituri intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna sa fie 1.200 de lei pentru fiecare copil suma deductibila.

De aici incolo putem sa discutam tot felul; orice Guvern va veni va putea sa foloseasca acest instrument in a stimula politicile pe care si le propune, pe care si le asuma prin programul de Guvernare.

Reporter: Ce se intampla cu cei care nu au copii sau nu sunt casatoriti?

Viorel Stefan: Aici sunt doua chestiuni diferite. Una priveste modul de constituire a gospodariei din aceasta perspectiva fiscala si aici nu e conditionata de existenta unei relatii de rudenie. Deci mai mult persoane pot sa se declare ca gospodarie fiscala daca apreciaza ca acest lucru este oportun si le ofera o oportunitate anume. Putem sa ne inchipuim familii diferite sau persoane diferite, care locuiesc in aceeasi incinta, in aceeasi curte, pot fi persoane care nu au niciun grad de rudenie si locuiesc in aceeasi incinta - ei au optiunea sa-si declare gospodaria din punct de vedere fiscal, sa-si declare un patrimoniu propriu, pe baza caruia sa faca aceasta declaratie fiscala anuala. Sunt parteneriatele civile care nu inseamna grad de rudenie, dar gospodaresc impreuna, se pot inregistra ca atare. Ceea ce conditioneaza inregistrarea este consimtamant exprimat in mod scris catre Fisc.

Reporter: Aici intra in scena consultantul fiscal. Ne spuneti ca este nevoie de 35.00 de consultanti fiscali. Din ANAF, cati oameni s-ar putea ocupa de aceasta problema?

Viorel Stefan: Termenul pana la care este necesar sa avem rezolvata problema consultantilor fiscali este decembrie 2018, pentru ca prima declaratie fiscala pe calendarul nostru va fi aplicata in mai 2019, dupa inchiderea anului financiar 2018, deci pana atunci o sa vedem exact la modul concret cum vom determina sa existe resurse de personal necesara acoperirii acestei activitati. 35.000 a rezultat dintr-un calcul aritmetic simplu, facut pe statistica existenta. Deci, in Romania sunt 7,5 milioane de gospodarii. Am apreciat ca un consultant fiscal poate sa acorde asistenta la un numar mediu de 200 de gospodarii.

Un consultant fiscal poate sa devina si un consultant financiar pentru familie, pentru ca el poate sa ofere solutii in valorificarea resurselor financiare care raman in bugetul acestor gospodarii dupa ce-si platesc obligatiile fiscale. Cetateanul va avea intotdeauna la indemana un sfat calificat in aceasta materie si acest sfat trebuie sa-l dea un profesionist.

Cine are minimum de cunostinte necesare pentru a se specializa in consultanta fiscala poate sa obtina aceasta calificare si poate fi unul dintre 35.000 de consultanti fiscali, e o optiune si pentru actualii lucratori la ANAF.

Un consultant fiscal care va deservi 200 de gospodari ar putea sa obtina acest venit lunar de 10.000 de lei pe luna. Daca cineva poate sa duca 300 de gospodarii, ar putea sa castige mai mult. Castigul lor va fi in stricta concordanta cu volumul de lucru. Speranta lor de castig in aceasta activitate ar tinti 10.000 de lei lunar ca venit.

Reporter: De unde ideea de impozit global si de ce nu de reducere a taxelor existente?

Viorel StefanEste un crochiu deocamdata, deci este un concept, nu este nici macar un proiect de lege, imediat dupa Paste vom intra in consultari cu reprezentantii societatii civile, consultari in urma carora se va naste acest proiect de lege care va da raspunsuri mai precise la toate intrebarile. Este inspirat din modelul din SUA, unde fiecare gospodarie da o astfel de declaratie, unde exista institutia de consultant fiscal in functiune si incercam sa ne apropiem cat mai mult.

Interviul integral, in VIDEO

Guvernul anunta impozit de 10% incepand din 2018. Ministrul de Finante a explicat cum se va face impozitarea gospodariilor

Guvernul anunta impozit de 10% incepand din 2018. Ministrul de Finante a explicat cum se va face impozitarea gospodariilor

franci elvetieni

Moneda care a lovit românii cu credite în criză scade masiv. De ce se depreciază francul

Țara care a decis să repatrieze toată rezerva de aur din SUA

Companiile care administrează pensiile private ale românilor, apel la Guvern

Sucurile, suprataxate pentru descurajarea consumului. Avertismentul specialiștilor

O investiție americană în România își închide porțile. Sute de angajați, pe drumuri

Care este termenul limită pentru înlocuirea caselor de marcat. Amenzile sunt însemnate

Euro

Silicon Valley de România. Orașul care atrage cei mai mulți bani străini nu mai este Capitala

Restricții la muncă pentru români în cea mai bogată țară din Europa

Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste

Tăriceanu, despre Pilonul 2 de pensii: Cine vrea să treacă la Pilonul 1 să anunțe în scris

Orașul din România care a ajuns la un milion de angajați și caută în continuare forță de muncă

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții