Industria românească este tot mai afectată de pandemie. Sectorul în care exporturile s-au redus și cu 100%

Ultima actualizare: 13-05-2020 21:29

Ca multe altele, exporturile românești sunt și ele afectate în aceste zile. Numai în martie au scăzut cu 11%, față de aceeași lună a anului trecut.

Și este doar începutul. Sunt date care arată că scăderile vor depăși 50 de procente, în următoarele luni. Pentru afacerile locale, o soluție ar fi piața europeană. Companiile din Europa caută acum furnizori care să se afle geografic cât mai aproape, iar asta ar fi un avantaj pentru România, în unele sectoare care se luptau până acum, cu mărfurile aduse din Asia.

În confecții și în industria mobilei, unde România era în primele 10 țări care avea clienți externi, exporturile s-au redus și cu 100%.

La una dintre cele mai mari fabrici de confecții din Vrancea, producția a stagnat. Ca să supraviețuiască, firma a început să facă halate și combinezoane medicale.

Repornirea va fi un porces de durată, de cel puțin 3-4 luni. Cu siguranță cererile vor fi foarte mici până când noi, producătorii, vom reuși să restabilim lanțurile de aprovizionare care au fost foarte, foarte afectate de acest COVID.

La fel se întâmplă și cu una dintre cele mai mari fabrici de mobilă din România, care anul trecut a înregistrat exporturi în valoare de 79 de milioane de euro, adică peste 10.000 de titluri de produse finite care au fost vândute în Italia, Franța și Germania.

Ioan Filip,manager fabrică de mobile: ”Din cei 1.600 de angajați, cam 700-800 au fost trimiși în șomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare vom relua activitatea treptat, în funcție de volumul comenzilor pe care le primim”.

Patronii cred că acesta este un moment bun pentru a cuceri alte piețe străine, în condițiile în care mulți parteneri se feresc să se mai aprovizioneze cu marfă din China.

Cei mai norocoși sunt cei care au reușit să-și organizeze deja vânzările online. Acest om de afaceri deține o companie care fabrică pijamale, la Târgu Neamț. În această perioada, când multă lume a stat în izolare, a vândut de zece ori mai multe pijamale ca până acum. Iar cererile din afară sunt tot mai mari.

Florin Cucu, managerul fabricii de pijamale: ”În viitorul apropiat vom introduce fire din eucalipt, care vor fi foarte plăcute de purtat în perioada mai călduroasă. Cred că este moemntul să punem piciorul pe accelerație și să internaționalizăm activitatea noastră online, începând cu jumătatea lunii mai. Cred că oamenii în perioada următoare se vor feri să achiziționeze marfa venită din China și Asia, în general.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță că Programul de Promovare a Exportului, care le permite companiilor să-și promoveze marfa la târgurile internaționale, ar putea fi reluat, dacă situația o va permite.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: ”Nu s-au luat bani de acolo, banii au rămas acolo. Imediat ce în afară avem semnale că în afară lucrurile pot fi reluate, o să dăm și noi drumu. Dar nu vrem să ne trezim că pornește de exemplu Germania, dăm drumul la programul de export, trimitem oanenii în târguri de export și când îi aducem în țară îi băgăm în carantină”.

Anul trecut, România a exportat cel mai mult în Germania, Italia, Franța, Ungaria Marea Britanie și Polonia. Iar printre produsele cele mai vândute au fost mașinile, mobilă, mâncarea și hainele.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO