Împrumut record pentru România. Datoria va fi plătită şi de către generaţiile viitoare


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2019 09:57
Data publicarii: Vineri 29 Martie 2019 08:55
Categorie: Stiri Economice

Împrumut record pentru România, pe care îl vor plăti și generațiile viitoare. Într-o singură zi, Guvernul a luat 3 miliarde de euro de la băncile străine, care trebuie rambursați până în anul 2049.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că banii sunt ''un succes'' și o dovada de încredere a străinilor, dar economiștii cred că, dimpotrivă, România s-a îndatorat scump, pentru că țara noastră ar urmă să folosească suma pentru salarii, pensii și ajutoare și nu pentru investițîi!

Dintr-un singur foc, România s-a împrumutat de pe piețele internaționale cu 3 miliarde de euro.

„România a cheltuit în primele trei luni cu 3 miliarde de euro mai mulți bani pentru ajutoare sociale, salarii, bunuri și servicii decât în aceeași perioadă din 2018, de unde și nevoia pentru acest împrumut contractat în euro”, spune Iancu Guda, președintele Asociația Analiștilor Financiar-Bancari. 

Banii luați acum din străinătate acoperă doar parțial golul bugetar, după ce Guvernul a crescut salariile, pensiile și ajutoarele.

Împrumutul a fost luat la o dobândă care e mai mare decât cea la care se îndatorează Grecia și cu mult peste media europeană, spun economiștii. Spre deosebire de alte țări care se împrumută pentru investițîi, la noi banii se vor duce în consum, spun ei.

„România se împrumută la un cost triplu pentru că banii se duc pe salarii, pensii, ajutoare sociale, bunuri și servicii, cheltuite fără transparență și mai departe acești bani se duc nu în economia locală, se duc în importuri”, mai spune Iancu Guda.

Ministrul Finanțelor anunță însă că împrumutul e o reușită.

„Este un succes pe care România îl are înregistrat pe piețele internaționale, o să vedeți că diferența de cost este în favoarea României, adică este mai mică decât s-a împrumutat Grecia. Asta înseamnă că e o încredere foarte mare în acest Guvern”, a spus ministrul Finanțelor. 

Nu toți împărtășesc opiniile ministrului.

„Lumea bancară internațională nu are mare încredere în România, când nu ai încredere în cineva îi ridici mai sus banii”, spune Liviu Rogojinaru, vicepresedinte CES. 

Cele mai recente date arată că datoria publică a ajuns în 2017 la peste o treime din Produsul Intern Brut.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: imprumut, romania, bani,

România a făcut un împrumut-record pe care îl vor plăti şi generaţiile viitoare: trei miliarde de euro
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Isărescu:
VIDEO PROTVPLUS.RO