Guvernul pregătește modificarea OUG 114. Ce se va întâmpla cu prețul la energie și la gaze

Ultima actualizare: 12-03-2019 19:54

Suprataxarea din energie ar urma să dispară, iar prețul la gaze cel puțin pentru consumatorii casnici vulnerabili să fie plafonat.

Coaliția de guvernare pregătește un nou act normativ, care să modifice Ordonanța 114, care a introdus noi taxe pentru mediul privat. Discuțiile nu sunt însă finalizate.

După săptămâni întregi de negocieri, coaliţia de guvernare pare că a ajuns la un acord privind modificarea Ordonanţei 114.

La cererea fermă a ALDE, PSD ar fi fost de acord cu eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie şi plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici vulnerabili.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: ”Principiile rămân valabile, plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici... Această taxă pe activele bancare se va calcula altfel. Vrem să stimulăm băncile şi aşteptăm un răspuns din partea lor, să dea mai multe credite şi în condiţii mai suple.”

Surse politice spun însă că Guvernul face în aceste zile ultimele calcule.

Liviu Dragnea: ”Toţi am venit cu propuneri concrete ca să ajungem la un punct de vedere comun şi am ajuns.”

Viorica Dăncilă: ”Nimic nu este perfect, totul este perfectibil! Esenţial este să luăm acele măsuri care acolo unde au fost stabilite, lucruri care pot fi făcute mai bine, să avem puterea să modificăm. Săptămâna aceasta tot ce avem de modificat le vom avea în vedere şi vom avea o discuţie în coaliţie.”

Marea modificare ar urma să se facă în domeniul bancar. Ultima variantă luată în calcul de PSD şi ALDE este că taxa suplimentară aplicată băncilor să nu mai fie calculată în funcţie de ROBOR, ci în funcţie de diferenţa dintre dobândă la credite şi cea la depozit.

Reprezentanţii companiilor afectate de prevederile actuale ale ordonanţei spun că au discutat cu cei din ministere, dar nu au niciun semnal că propunerile lor vor fi luate în calcul la o eventuală ordonanţă.

Mihai Bogza, preşedintele Asociaţiei Concordia: ”OUG 114 este un subiect care ne ustură pe toţi. Ne temem că Guvernul fiind presat de un ultimatum de către Standard and Poors va modifica OUG și nu va cuprinde şi cererile noastre.”

Ordonanţa 114 a fost adoptată de Guvern în decembrie şi deja produce efecte. Companiile din mediul privat şi-au manifestat în repetate rânduri nemulţumirile faţă de noile taxe impuse.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO