Grecia mai are cateva ore sa convinga creditorii privati sa accepte un schimb de datorii istoric

08-03-2012 16:57


Grecia

Grecia trebuie sa convinga pana joi seara investitorii privati sa participe la cea mai ampla restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un esec ar pune in pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde euro.

In plus, ar deschide calea unui faliment haotic.

Autoritatile elene s-au inteles cu reprezentanti ai creditorilor privati (Institutul pentru Finante Internationale) ca acestia sa accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a unor obligatiuni in valoare de 206 de miliarde de euro, insa acordul nu este angajant pentru detinatorii de obligatiuni. Incluzand pierderea dobanzilor viitoare si prelungirea scadentelor, pierderea reala pentru investitori se situeaza la circa 74%. Obligatiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lunga si garantii mai solide, acestea fiind insotite si de plata unor stimulente financiare investitorilor.

Preschimbarea va fi posibila doar daca Grecia primeste un raspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care detin obligatiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenta legii elene, iar dintre acestia doua treimi accepta pierderile, potrivit Reuters.

Citeste continuarea pe zf.ro

Sursa: zf.ro

Tags: grecia, datorii,

VIDEO PROTVPLUS.RO