Fraudă cu redirecţionarea 2%. Gălăţenii au dat bani pentru brăileni, catolicii – pentru ortodocşi

Ultimul update: Sambata 14 Iulie 2018 07:04
Data publicarii: Vineri 13 Iulie 2018 19:05
Categorie: Financiar

Au apărut suspiciuni în legătură cu felul în care procentul de 2 la sută din impozitul pe venit a fost repartizat, unor asociaţii.

În Maramureş, sute de greco-catolici au fost anunţaţi de Fisc că şi-au dat acordul, că banii lor să ajungă la biserica ortodoxă, deşi niciunul dintre ei nu semnase nimic înainte. Iar la Galaţi, câţiva oameni reclamă că au ajutat fără voie o organizatie din Brăila, de care nu au auzit până acum. Cazurile sunt verificate de ANAF.

200 de oameni din Sarasău - judeţul Maramureş au fost anunţaţi de ANAF că procentul de 2 la sută din impozitul pe venit, reţinut anul trecut, urmează să ajungă la parohia ortodoxă din localitate. Pentru că niciunul nu îşi dăduse înainte acordul, aşa cum cere legea, oamenii cred că la mijloc ar fi vorba despre o fraudă.

"Ar fi undeva la 200 de oameni. Ni se spune în notificare că au fost de acord să redirecţioneze 2 la sută din venit către Episcopia Sarasău dar nu am semnat nimic, uite mai ales eu că sunt de confesiune greco-catolic", spune un localnic.

Localnicii le-au cerut inspectorilor ANAF să verifice cine a semnat în locul lor şi se pregătesc să facă o plângere la Poliţie. Povestea a ajuns şi la Episcopia Ortodoxă Romană a Maramureşului şi Satmarului.

"Dacă se dovedeşte că este implicat în mod ilegal preotul parohiei, sigur că se vor lua măsurile care se vor impune. Dacă vom fi sesizaţi despre o ilegalitate se va face ancheta din partea Episcopiei, dar până atunci nu ne putem pronunţa”, spune Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Un caz similar a fost descoperit şi la Galaţi. "Banii au plecat spre o asociaţie de care eu nu am avut cunoştinţă până în momentul în care am primit această notificare de la ANAF, deci implicit nu aveam cum să dau 2% către această asociaţie."

Potrivit legii, cei care au vrut să direcţioneze 2 la sută din impozitul pe venit, au completat formularul 230 şi l-au depus la fisc până pe 25 mai. A existat posibilitatea ca declaraţiile centralizate să fie depuse de ONG-uri - fără să fie necesară depunerea documentului de fiecare contribuabil în parte.

Pentru că romanii nu sunt încă obişnuiţi să fie atenţi cu datele persoanele nu exclus ca unele dintre acestea să fi fost folosite pentru completarea frauduloasă a unor declaraţii.

Din acest motiv, pentru a se asigura că banii din impozitul pe venit sunt repartizaţi corect - fiscul a început trimită notificări contribuabililor cu numele asociaţiilor către care este direcţionat procentul de 2 la sută.

Români reținuți pentru fraudă cu carduri. Au retras bani din conturile mai multor persoane
Români reținuți pentru fraudă cu carduri. Au retras bani din conturile mai multor persoane
VIDEO PROTVPLUS.RO
BRD live Studio
“Tu ești viitorul!” Cum învățăm copiii să facă sport și cât de lung este drumul către performanță
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Casă inteligentă de lângă Pădurea Băneasa, scoasă la licitaţie. Suma de pornire. FOTO
Indicele ROBOR a crescut la 3,23%
Datorii reduse la Fisc, până pe 15 decembrie. Cine primește bonificații
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
angajati
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine