Euro creste puternic fata de dolar, dupa ce grecii se pare ca vor vota partide pro-FMI si UE


Ultimul update: Luni 17 Septembrie 2012 07:50
Data publicarii: Luni 28 Mai 2012 10:17
Categorie: Stiri Economice
bancnote, euro, dolari, bani

 Moneda euro s-a apreciat puternic luni pe pietele asiatice, revenind de la minimele de vineri, datorita asteptarilor ca Grecia nu va iesi din zona euro.

Euro a crescut cu 0,6% fata de dolar, la 1,2588 dolari/euro, transmite Reuters.

Vineri, moneda a atins cel mai redus nivel din iulie 2010 dupa ce presedintele Cataloniei, cea mai bogata regiune autonoma a Spaniei, a declarat ca nu are prea multe variante de refinantare a datoriilor care ajung la scadenta in acest an, in valoare de peste 13 miliarde euro.

Moneda unica europeana a fost sub presiune dupa alegerile din Grecia din 6 mai, in urma carora fortele politice nu au reusit sa stabileasca o coalitie de guvernare.

Castigatorii de facto ai scrutinului din 6 mai au fost partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI, astfel ca temerile privind falimentul Greciei si iesirea tarii din zona euro s-au amplificat.

Partidul elen Noua Democratie s-a plasat in topul preferintelor electoratului in cele mai recente sondaje, antrenand sperantele ca alegerile vor fi castigate de forte politice care sprijina masurile de austeritate si care vor mentine tara in zona euro.

Totodata, incertitudinile privind costul mentinerii bancilor spaniole pe linia de plutire au amplificat temerile ca a patra economie a zonei euro ar putea solicita finantare externa. O sursa oficiala a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul spaniol ar putea recapitaliza Bankia, a patra institutie de credit din Spania, care a cerut un ajutor de 19 miliarde euro.

Bursele asiatice au crescut luni datorita optimismului privind alegerile din Grecia.

Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,6%, insa este aproape de minimul ultimelor 5 luni atins vineri.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a avansat cu 0,2%, dupa opt saptamani consecutive de declin, cel mai indelungat trend descendent din ultimii 20 de ani.

Sursa: Mediafax

Tags: euro, bursa, grecia,

VIDEO PROTVPLUS.RO