Dupa Fitch, si Standard & Poor's a coborat ratingul Spaniei cu o treapta, la "AA-"


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 03:30
Data publicarii: Vineri 14 Octombrie 2011 09:42
Categorie: Stiri Economice
Spania

Standard & Poor's (S&P) a coborat vineri ratingul Spaniei cu o treapta, de la "AA" la "AA-", din cauza somajului ridicat, conditiilor tot mai dificile de pe piata de credit si gradului ridicat de indatorare a sectorului privat.

Decizia agentiei a determinat deprecierea monedei euro si subliniaza dificultatile cu care se confrunta liderii europeni inaintea unui summit G20 care va avea ca principala tema de discutie criza datoriilor de stat din zona euro.

Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din Grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se vor intalni vineri la Paris pentru a gasi o solutie convingatoare la criza.

"In pofida semnelor de rezistenta a performantei economice in timpul acestui an, anticipam riscuri tot mai mari pentru perspectivele de crestere ale Spaniei, din cauza somajului ridicat, conditiilor financiare tot mai dificile si nivelului ridicat al datoriei sectorului privat, cat si probabila incetinire economica a principalilor parteneri comerciali ai tarii", se arata intr-un comunicat transmis de S&P.

De asemenea, agentia noteaza "starea incompleta" a reformei pietei de munca si probabilitatea unei noi deteriorari a activelor pentru bancile spaniole.

S&P a redus prognoza de crestere economica a Spaniei pentru anul viitor de la 1,5% la 1%.

Ratingul Spaniei a fost coborat si de Fitch saptamana trecuta, care califica tara tot la nivelul "AA-".

Ca si Fitch, S&P a sugerat ca ar putea urma noi retrogradari pentru tara, din cauza riscului ca cea de-a patra economie a zonei euro sa intre in recesiune anul viitor, cu o posibila contractie de 0,5%.

"Am putea reduce din nou ratingul, in linie cu scenariul nostru pesimist care prevede contractie economica anul viitor, devierea semnificativa a pozitiei fiscale a Spaniei fata de tintele bugetare ale guvernului sau noi intarzieri in privinta reformelor destinate pietei de munca si stimularii cresterii economice", avertizeaza S&P.

Moneda euro s-a depreciat usor in Asia in urma retrogradarii, la 1,3753 dolari, insa va inregistra cea mai abrupta crestere din ianuarie pe ansamblul acestei saptamani.

Sursa: Mediafax

FMI: China poate amortiza impactul unei eventuale crize globale, declansate de Europa si SUA
Banca elvetiana UBS: Falimentul Greciei este inevitabil si se va produce pana in martie 2012
VIDEO PROTVPLUS.RO