Dragoş Anastasiu: Să terminăm cu ipocrizia, românii nu pleacă în străinătate pentru bani

Ultima actualizare: 20-02-2020 18:09
euro
Getty

Dragoş Anastasiu, preşedintele grupului Eurolines şi al Camerei de comerţ româno-germane afirmă că angajaţii n-ar trebui să fie ţinuţi cu forţa într-un loc de muncă și că românii nu pleacă în străinătate pentru bani.

El consideră că angajaţii rămân la un loc de muncă în primul rând dacă sunt fericiţi, potrivit News.ro.

„Eu înţeleg această dorinţă de a ţine angajaţii, sunt angajator, dar nu credeţi că nu prin constrângere, ci prin a-i face pe ei happy, îi păstrăm? Înţeleg că fiecare îşi dă osteneala să-i aducă. Aceeaşi problemă o avem şi la învăţământul dual. Toţi spun <bag bani în aceşti copii trei ani, iar când au terminat, au plecat>. Nimeni n-ar pleca dacă s-ar simţi bine la locul de muncă. Dă-i 50 de euro mai mult, mai puţin, dar problema forţei de muncă din România ţine de modul în care ne raportăm la ea, pentru că o vedem ca pe un obiect, nu ca pe nişte fiinţe umane cu necesităţi şi cu dorinţa lor profundă de fericire. Dacă îi vedem ca obiecte, dă-le 50 de euro în plus şi mai pune-le o taxă ca să nu plece", a afirmat omul de afaceri, în cadrul unei conferințe.

Omul de afaceri atrage atenţia că libertatea de mişcare a forţei de muncă este un drept important.

„Nu realizăm nimic dacă îi cerem Guvernului României să îi întoarcă pe angajaţii din străinătate acasă. Am luptat ani de zile să avem libertatea de mişcare a forţei de muncă. Dacă tu ai copii în învăţămăntul dual şi fac practică la tine la restaurant, iar copilul ăla, de fiecare dată când e în practică, curăţă cartofi, unde e dragostea pe care o poate dezvolta pentru compania ta si pentru industria respectivă? Hai să terminăm cu ipocrizia”, a spus Anastasiu.

Români în diaspora

 

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, dar a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ultimii ani, potrivit unui raport al OCDE.

În 2015 - 2016, 3,4 milioane de români cu vârsta peste 15 ani trăiau în străinătate, în ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Am ajuns ca în 2018, să mai fim în ţară doar 19,5 milioane faţă de 22,4 câţi eram în 2000.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO