De ce risca Romania sa piarda 700 de milioane de euro. Banii pentru someri, cheltuiti pe masini 4x4


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 21:51
Data publicarii: Miercuri 22 Februarie 2012 18:58
Categorie: Stiri Economice

Romania risca sa piarda 700 de milioane de euro, bani gratuiti de la Uniunea Europeana. Bruxellesul a blocat programul POSDRU, menit printre altele sa ii ajute pe somerii romani sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

Decizia a fost luata dupa multe nereguli, la care oficialii europeni nu inchid ochii, asa cum mai fac ai nostri. Unele firme au folosit fondurile ca sa isi cumpere masini 4x4 sau sa deconteze deplasari in strainantate.

Culmea este ca aceste cheltuieli au fost aprobate de institutiile statului roman, care ar fi trebuit sa vegheze ca fiecare eurocent sa fie cheltuit cu folos.

Mii de firme romanesti care au obtinut fonduri europene pentru resurse umane sunt acum in pericol sa nu mai primeasca banii, dupa ce altii au furat milioane de euro de la Uniune.

Curtea de Conturi a descoperit cum au fost fraudati banii. De exemplu, autoritatea statului i-a atribuit 1 milion de euro unei firme care nu avea dreptul sa primeasca acesti bani. Altii in schimb, care au obtinut contracte in mod corect, au folosit banii pentru alte scopuri.

Zeci de mii de euro s-au dus pe autoturisme 4X4 sau echipamente informatice, mobilier si accesorii de birou, toate cu mii de euro mai scumpe decat pretul pietei. Iar neregulile nu se opresc aici: s-au platit si carburanti, consultanta si chiar deplasari doar pentru a fura banii.

Pentru anul 2010, in cadrul POSDRU au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli de peste 32 de milioane euro. In realitate, cererile de rambursare ale beneficiarilor sunt de trei ori mai mici.

Acum, beneficiarii programelor de finantare vor declara pe proprie raspundere ca nu au dat mita autoritatilor.

Anul trecut, 2 scandaluri cu fonduri europene au zguduit institutiile statului la varf. Seful ANOFM de atunci, Silviu Bian, a fost arestat dupa ce procurorii au aratat ca cerea spaga de la subalterni, promitandu-le in schimb fonduri europene, iar ministrul Ioan Botis a demisionat cand s-a aflat ca o asociatie, la care sotia sa era consilier, a obtinut 500 de mii de euro, din fonduri europene, pentru recalificarea somerilor.

Ciolos: Romania poate pierde 100 de milioane Euro pentru un proiect de Internet in zone rurale
VIDEO PROTVPLUS.RO