De ce depinde cresterea economiei globale in 2013. The Guardian: "Toata lumea e cu ochii pe SUA"


Ultimul update: Joi 27 Decembrie 2012 02:44
Data publicarii: Luni 24 Decembrie 2012 11:13
Categorie: Stiri Economice
Economie

Intreaga lume urmareste cu ingrijorare parcursul negocierilor din SUA pentru bugetul anului viitor, menite sa evite intrarea automata in vigoare a unor majorari de taxe si reduceri masive ale cheltuielilor, miza fiind cresterea economiei mondiale.

Potrivit The Guardian, un esec al negocierilor dintre presedintele Barack Obama si republicanul John Boehner, liderul Camerei Reprezentantilor, ar avea consecinte negative serioase.

Britanicul George Osborne este doar unul dintre ministrii de Finante nerabdatori ca impasul discutiilor din SUA sa ia sfarsit. Cele mai recente date economice din Marea Britanie sunt dezamagitoare, chiar daca au fost si unul sau doua puncte pozitive.

Cresterea economiei britanice din trimestrul al treilea a fost de 0,9%, sub asteptari, iar deficitul bugetar din primele opt luni ale anului fiscal 2012/2013 este cu 10% peste cel din intervalul 2011/2012. Datele arata ca Marea Britanie este foarte aproape de o a treia recesiune.

Exista usoare sanse ca PIB-ul sa evite doua trimestre consecutive de scadere, dar acestea vor disparea daca in SUA va intra in vigoare la 1 ianuarie "varful fiscal", programul automat de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor, de peste 600 de miliarde de dolari.

Oficialii de la Washington au calculat ca acest program ar anula anul viitor orice crestere economica in SUA, ei anticipand o contractie de 0,5% a PIB. In pofida ritmului rapid de crestere din China, Statele Unite sunt cea mai mare economie a lumii, reprezentand o cincime din productia mondiala.

O recesiune in SUA ar incetini mult economia chineza, ar intensifica problemele din Japonia si zona euro si ar face aproape sigur o recesiune in Marea Britanie.

Sursa: Mediafax

Tags: economie, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO