Decizia care SALVEAZA zona euro. Curtea Constitutionala a Germaniei si-a dat avizul


Ultimul update: Duminica 07 Octombrie 2012 19:45
Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2012 11:38
Categorie: Stiri Economice
Curte Constitutionala Germania

Curtea Constitutionala Federala de la Karlsruhe s-a pronuntat astazi pe o hotarare cruciala: a avizat miercuri participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate.

Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat miercuri participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de infiintare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare in Parlament, cu anumite conditii.

Curtea suprema de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an.

Conditiile stabilite de Curte se refera la expunerea financiara pe care si-o poate asuma guvernul german fata de fond, care nu poate depasi plafonul de 190 miliarde euro stabilit initial fara aprobarea Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului.

Judecatorii au respins totodata o clauza de confidentialitate din tratatul de infiintare a fondului de urgenta, hotarand ca orice decizie a MES trebuie avizata de ambele camere ale Parlamentului german.

Bursele europene si moneda euro au crescut dupa citirea hotãrarii, iar tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza de asemenea aprecieri, potrivit MarketWatch.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene este in urcare cu 0,4%, dupa ce a deschis in stagnare in asteptarea deciziei. Indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a castigat 0,8%, in timp ce CAC 40 - Paris este in urcare cu 0,6%.

La Londra, indicele FTSE 100 a avansat cu 0,2%. Cursul euro afiseaza un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro.

Cotatiile internationale ale aurului si petrolului sunt de asemenea in crestere. Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de titei cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.

Cititi mai multe despre acest subiect pe incont.ro.

Sursa: incont.ro

Tags: euro, germania,

VIDEO PROTVPLUS.RO