Cum vrea Stelian Tanase sa rada 122 de milioane de euro din bugetul de stat. Datoria TVR e o "fantoma a trecutului"

Ultima actualizare: 08-03-2014 07:05
Stelian Tanase

Stelian Tanase, directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a declarat, miercuri, ca a cerut la cele mai inalte niveluri "amnistia fiscala", in conditiile in care TVR are datorii la bugetul de stat de 543,7 milioane de lei.

"Noi am cerut la cele mai inalte niveluri ca sa fim iertati de ea. Asta se poate face o singura data", a spus Stelian Tanase. El a mai spus ca acest lucru este posibil numai cu avizul Comisiei Europene.

"Dar trebuie sa facem acest lucru pentru ca sunt datorii cumulate, unele, repet, consecinta unor decizii care s-au luat la acea vreme", a spus Stelian Tanase.

"Am vorbit despre iertarea datoriilor chiar la Ministerul de Finante, de mai multe ori. O televiziune indatorata e in genunchi si o televiziune independenta este o televiziune care sta pe propriile ei resurse. Noi ne luptam cu fantomele trecutului. Eu ma straduiesc sa platesc datoriile facute de altii in timp", a spus Stelian Tanase.

El a precizat ca numai o treime din aceste datorii sunt ca urmare a modului in care a fost condusa televiziunea publica. "Restul apartine guvernantilor, politicienilor care au luat decizii proaste, care au dezavantajat televiziunea", a spus Stelian Tanase.

"Eu cred ca primul lucru pentru a produce o televiziune independenta si puternica si in serviciul public, asa cum imi doresc, este ca aceste datorii sa dispara in termenul cel mai scurt posibil (...) Plata datoriilor va face din TVR o televiziune puternica. Aceste datorii nu le-a dus nimeni acasa (...) Aici nu duce nimeni banii acasa, ei se duc intr-o masinarie enorma de produs pierderi, care inseamna vechi structuri, personal excedentar, avem niste echipamente de 40 de ani, care sunt foarte energofage si platim niste facturi pe care alte televiziuni private nu le platesc. Toate aceste lucruri au crescut datoria", a spus Tanase.

Totodata, Cristian Zgabercea, producatorul general al TVR, a spus ca datoriile Televiziunii Romane la bugetul de stat au crescut in luna decembrie cu 10 milioane de euro, din cauze independente de televiziunea publica.

"De fapt, datoria noastra reala (la bugetul de stat, n.r.) este de 70 de milioane de euro, dar, din nou, printr-o intelepciune care s-a intamplat in luna decembrie cand s-a demis un Consiliu de Administratie si un presedinte fara sa se puna altul si prin faptul ca anul fiscal nu s-a mai inchis pe 25 decembrie, ci pe 20 decembrie (...), in luna decembrie, noi am intarziat cu o plata (la bugetul de stat, n.r.). Ne-au venit accesorii fiscale pentru intarzierea asta, care sunt de peste 10 milioane de euro (...), pe care vrem sa le contestam. Nu este vina noastra ca n-a avut cine sa semneze si ca noi aveam un plan si un memorandum (incheiat cu Guvernul, n.r.) prin care plateam pe 25 ale lunii, nu pe 20 (...)", a spus Zgabercea.

El a mai spus ca, in tot anul trecut, TVR a platit la bugetul de stat o suma totala de 10 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO