Cu cat ar putea creste pretul mediu al politelor in RCA in 2015. Un deputat a cerut o ancheta parlamentara pe piata RCA

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57

Asigurarile obligatorii pentru masini se vor scumpi si in 2015, ne anunta Autoritatea pentru Supraveghere Financiara. Companiile de asigurari nu au bani sa plateasca daunele, care au crescut din cauza drumurilor proaste.

Asa ca intarzie foarte mult plata despagubirilor. In aceste conditii, situatia catastrofala a pietei RCA a ajuns si in atentia Parlamentului, care va infiinta o comisie de ancheta.

Companiile de asigurari sustin ca lipsa autostrazilor creste numarul de accidente. In plus, responsabilii isi bat joc si de cele cateva bucati de autostrada pe care le avem.

Autostrazile din Romania sunt prost intretinute, de pilda Autostrada Bucuresti Pitesti, care este plina de gropi, iar astfel de incidente sunt foarte dese si, din pacate, se pot transforma in tragedii.

"Ce am facut, am facut pana", spune un sofer. Nu este singurul sofer pe care l-am gasit tras pe dreapta pe A1. Un sofer de TIR din Polonia este surprins sa vada autostrazi cu gropi.

La cativa kilometri distanta, cativa muncitori asfalteaza gropile pe ploaie. Au un sfat pentru soferii ghinionisti.

Reporter: Sa fie mai atenti?

Muncitori: Da, din cauza la gropi, ca daca mai sare cate una, cate una. Noi le astupam, dar asta e.

Reporter: Se tine pe ploaie?

Muncitori: Nu se tine, dar asta e.

"Asta e" se transforma in daune pe care trebuie sa le plateasca asiguratorii, sustine Autoritatea pentru Supraveghere Financiara. Mai ales atunci cand din cauza gropilor soferii lovesc alte masini. In consecinta, scumpirea politei RCA din 2014 va continua si in 2015, anunta seful ASF.

"Cresterea medie 3 la suta. E o mare legatura intre starea drumurilor si frecventa accidentelor si frecventa daunelor", spune Misu Negritoiu, presedinte ASF.

Potrivit ASF, in Romania, dintr-o suta de polite, 10 vor fi folosite de detinatori pentru a obtine despagubiri. In Uniunea Europeana aceasta frecventa este de 2 la suta.

"Sunt multi asiguratori care au cheltuieli mai mari decat incaseaza", spune Iulian Panait, seful directiei de analiza ASF.

"Despagubirile au crescut si aici ne referim in primul rand la despagubirile morale, daunele morale", spune Madalin Rosu, specialist pe piata asigurarilor auto UNSAR.

In plus, desi se scumpesc politele, soferii obtin cu greu despagubirile. In peste 80 la suta din cazuri, romanii sunt amanati nejustificat pana isi recupereaza daunele, sustine deputatul Mihai Tararache. Asa ca a cerut Parlamentului sa infiinteze o comisie de ancheta pentru cercetarea pietei RCA. In prezent, o polita obligatorie pentru un an costa in medie 500 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO