Comisia Europeana aplica Romaniei corectii financiare pentru patru programe operationale


Ultimul update: Sambata 15 Septembrie 2012 07:06
Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2012 12:34
Categorie: Stiri Economice
Comisia Europeana

Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice.

Incepand cu 1 iulie, Romania nu a mai trimis catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru aceste patru programe operationale, interval in care Executivul comunitar a analizat daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice. "In urma analizei, Comisia Europeana a gasit o serie de neregularitati de sistem legate de zona achizitiilor publice si va aplica anumite corectii financiare.

Aceste corectii, care pot reprezenta cateva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea romana pentru fiecare program in parte", au afirmat sursele. In vara acestui an, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in luna august, Romania nu va primi "niciun euro" din fondurile europene, sustinand ca "neoficial" platile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor si procedurilor.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca presedintele are dreptate sa se declare ingrijorat de situatia fondurilor UE rezervate Romaniei, dar cu amendamentul ca problemele existente dateaza din perioada 2009-2011, in mandatul fostului Guvern.

Tot in vara acestui an, reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE, printre altele, ca in privinta implementarii programelor operationale sectoriale situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor.

In acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative. Guvernul a transmis ca reactie un comunicat in care a minimalizat importanta atentionarilor primite din partea Comisiei Europene, aratand ca acestea reprezinta doar "o abordare generala" a Comisiei fata de Romania privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE.

Cum sa economisesti bani cand ai copii. 7 metode testate, cu efect garantat

Sursa: Mediafax

Perchezitii DNA la CJ Arges.Presedintele Constantin Nicolescu e acuzat de fraude cu fonduri europene
Fonduri nerambursabile pentru fermieri. Peste 120 de milioane de euro, la dispozitia tinerilor
VIDEO PROTVPLUS.RO