Nu mai producem, dar consumam. Investitia care a transformat Uzina Tractorul din Brasov in cel mai mare mall din Transilvania

Ultima actualizare: 29-03-2015 04:42

Pe fosta platforma a Uzinei "Tractorul" din Brasov, glorioasa in perioada comunista, va fi inaugurat cel mai mare mall din Transilvania. Pe principiul: nu mai producem, dar consumam.

Daca in urma cu cativa ani in zona vietuiau doar hotii de fier vechi, acum locul a renascut. In fostele hale s-au instalat deja mai multe companii internationale, iar vineri vor fi inaugurate 100 de magazine.

In perioada de glorie, Uzina "Tractorul" din Brasov fabrica un utilaj la fiecare noua minute. Munceau pe atunci 25.000 de angajati. Acum nu mai rasuna sirena fabricii. Oamenii muncii au disparut, iar in peisaj si-a facut loc un complex urias in cadrul celui mai mare proiect de regenerare urbana din Romania.

Citeste si: Peisajul apocaliptic al colosilor industriali in ruina. Dupa 1990 ne-am batut joc de o industrie de miliarde de dolari

"Avem un proiect ambitios, l-am numit 365 de evenimente pe an, ne dorim ca in fiecare sa se intampla ceva si in fiecare zi sa oferim o surpriza", a spus Tatian Diaconu, reprezentant centru comercial.

Dupa ce uzina a intrat in faliment in urma unui management dezastruos, au aparut si hotii de fier vechi. In momentul in care muncitorii au fost trimisi acasa au lasat atelierele asa cum erau. Au ramas in urma lor filme, ziare, documente, o periuta de dinti, schite... Parca suntem intr-un film de Hollywood in care specia umana a disparut.

Citeste si: Romania, te iubesc: ce s-a ales de marile combinate si fabrici dupa anii '90

Au trecut cinci ani de atunci, iar zona a inflorit din nou. Vineri vor fi inaugurate peste 100 de magazine la care au fost deja angajati in jur de 600 de oameni.

In ultimii ani, in aceasta zona au aparut sedii ale firmelor de renume din Romania. Tot aici este si o facultate, o clinica medicala moderna, iar in spatele acestor cladiri, la 500 de metri, este mall-ul.

Citeste si: Romania, te iubesc: Colosii industriali, in ruina

"Totul a inceput sa cunoasca o viteza din ce in ce mai mare. In momentul asta cred ca suntem centrati intr-o zona care are o dezvoltare absolut impresionanta", a spus Aurel Fernye, medic.

Intregul concept arhitectural a fost gandit la Lisabona, iar proiectele nu se incheie aici: curand va fi construit un complex rezidential de 2.000 de apartamente, pe o suprafata de 22 de hectare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO