Cea mai mare putere economică a Europei, Germania, a început raționalizarea apei calde

Germania, gaze, conducte, energie
Shutterstock

Temerile legate de o eventuală criză energetică în această iarnă îi fac pe cetățenii germani să recurgă la măsuri de economisire la apa caldă și la energie.

Mai exact, potrivit Financial Times, Germania a început să raționalizeze apa caldă, să stingă din luminile stradale și să închidă din piscine, pe măsură ce efectele crizei energetice încep să se răspândească din industrie la birouri, centre de agrement și locuințe.

O creștere uriașă a prețurilor gazelor, declanșată de mișcarea Rusiei de luna trecută de a reduce drastic livrările către Germania, a aruncat cea mai mare economie a Europei în cea mai gravă criză energetică de la șocul prețului petrolului, din 1973 - mai notează FT.

CITIȚI ȘI: Vladimir Putin amenință: Sancțiunile asupra Rusiei vor avea ”consecințe catastrofale” pe piața globală a energiei

Importatorii de gaze și furnizorii de utilități se luptă pentru supraviețuire, în timp ce facturile consumatorilor continuă să crească îngrijorător.

Citește și
Petrol Rusia
Liderii G7 vor să plafoneze prețul petrolului rusesc. Cele mai importante decizii luate de liderii mondiali
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”Situația este mai mult decât dramatică. Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”, a declarat Axel Gedaschko, șeful federației întreprinzătorilor germani de construcții de locuințe GdW.

Pe măsură ce tensiunile legate de războiul Rusiei din Ucraina cresc, oficialii se tem că situația s-ar putea agrava.

Luni, Rusia își închide conducta principală către Germania, Nord Stream 1, pentru 10 zile de întreținere programată. Mulți din Berlin se tem că nu se va mai redeschide niciodată.

Germania a făcut, luna trecută, un pas crucial în direcția raționalizării gazelor, când ministrul economiei, Robert Habeck, a activat a doua etapă a planului de urgență al țării.

Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți. Trebuie să fim pregătiți pentru ca situația să devină critică”, a spus el marți.

Habeck, care spune că acum face dușuri mai scurte, a făcut apel la populație să economisească energia – iar municipalitățile și proprietarii de locuințe au început să asculte apelul.

Joi, Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe rezidențiale din țară, a anunțat că va scădea temperatura încălzirii centrale pe gaz a chiriașilor săi la 17°C, între orele 23:00 și 6:00. Conform sursei citate, prin această măsură se va economisi 8% din costurile de încălzire.

O asociație de locuințe din orașul săsesc Dippoldiswalde, lângă granița cu Cehia, a făcut un pas și mai în față în această săptămână, anunțând că va raționaliza furnizarea de apă caldă a chiriașilor. De acum înainte, aceștia vor putea face dușuri fierbinți doar între orele 4:00-8:00, 11:00-13:00 și 17:00-21:00.

„Așa cum am anunțat în adunarea noastră generală, trebuie să facem economie pentru la iarnă”, se arată într-un anunț din blocurile afectate.

Astfel de măsuri ar putea deveni ceva obișnuit în următoarele săptămâni. Helmut Dedy, șeful Asociației Germane a Orașelor și Orașelor, afirmă că „întreaga societate” trebuie, de acum, să-și reducă consumul de energie, economisind vara ”ca să avem apartamente calde iarna”.

„Fiecare kilowatt-oră pe care îl economisim ajută un pic la umplerea depozitul de gaz”, a spus el.

Dedy a făcut apel la consiliile locale din toată țara să ia măsuri de urgență, având câteva sugestii:

- stingerea semafoarelor noaptea
- oprirea apei calde în clădirile consiliului, muzeelor și centrelor sportive
- reglarea corespunzătoare a aparatelor de aer condiționat
- oprirea iluminării clădirilor istorice

Unii au luat deja măsuri. Cartierul Lahn-Dill, aflat lângă Frankfurt, a oprit apa caldă în cele 86 de școli și 60 de săli de sport până la jumătatea lunii septembrie. Cu această măsură se speră că va aduce o economie de 100.000 de euro în costuri cu energia.

Iar Düsseldorf a închis temporar o piscină masivă din complexul Münster-Therme.

Între timp, Berlinul a oprit termostatele în piscinele aflate în aer liber, reducându-le temperatura cu 2 grade. În vestul Germaniei, Köln își reduce iluminatul stradal la 70% din puterea maximă, începând cu ora 23:00.

Clienții rezidențiali iau, de asemenea, măsuri, reactivând sobele cu lemne și șemineele. Vânzările de lemn de foc, peleți și cărbune, precum și de canistre și cartușe de gaz au crescut.

Nu este clar în ce măsură asemenea măsuri vor atenua impactul facturilor mai mari la încălzire.

Reprezentanții GdW sunt de părere că războiul din Ucraina va duce la creșterea prețurilor la energie pentru consumatori cu între 71% și 200%, respectiv costuri suplimentare anuale cuprinse între 1.000 și 2.700 de euro pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană, și până la 3.800 de euro pentru patru persoane, comparativ cu nivelurile din 2021.

Costurile ar putea crește și mai mult ca urmare a unei noi legi care va trece prin parlamentul german. Acest lucru ar permite guvernului să impună o taxă de urgență tuturor consumatorilor de gaze, pentru a distribui mai uniform costul prețurilor mai mari.

Acest plan este conceput pentru a preveni insolvența importatorilor de gaze, un scenariu pe care miniștrii se tem că ar putea provoca o criză în stilul Lehman Brothers a întregului sector.

Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, este deja în discuții cu oficialii cu privire la un ajutor de stat despre care experții spun că ar putea ajunge la 9 miliarde de euro.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională

În plină criză a gazelor, care afectează deja 12 țări, printre care și Germania, apare calea prin care România să importe și altfel de gaze decât cele rusești.

Liderii G7 vor să plafoneze prețul petrolului rusesc. Cele mai importante decizii luate de liderii mondiali
Liderii G7 vor să plafoneze prețul petrolului rusesc. Cele mai importante decizii luate de liderii mondiali

Liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, urmează să lanseze acţiuni în vederea implementării unui mecansim de plafonare a preţului petrolului rusesc, cu scopul a lovi astfel o importantă sursă de venit a Moscovei.

Germania ar putea raționaliza gazul. Locuitorii și industria, rugați să scadă consumul
Germania ar putea raționaliza gazul. Locuitorii și industria, rugați să scadă consumul

Germania ar putea fi nevoită să raționalizeze gazul, din cauza riscului scăderii livrărilor din partea Rusiei, potrivit unui oficial guvernamental de rang înalt.

Autoritate de reglementare: Germania riscă recesiunea dacă Rusia opreşte livrările de gaze
Autoritate de reglementare: Germania riscă recesiunea dacă Rusia opreşte livrările de gaze

Germania se va confrunta cu o recesiune dacă livrările de gaze din Rusia se opresc complet, a avertizat marţi o autoritate de reglementare din industrie.

Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă, anunţă gestionarul de reţea
Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă, anunţă gestionarul de reţea

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, informează AFP.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.