CE estimează o creştere economică de 3,8% în 2021 pentru România. Cîțu: "Avem motive să fim încrezători"

11-02-2021 14:55


Florin Citu

Prim-ministrul Florin Cîţu susţine că Guvernul are motive să fie "încrezător" în relansarea economiei și că premisele create sunt confirmate de previziunile economice ale Comisiei Europene (CE) publicate joi.

Comisia Europeană estimează pentru România o creştere a PIB de 3,8% în 2021 (în creștere de la nivelul de 3,2% din PIB estimat în toamnă) şi de 4% în 2022, potrivit datelor făcute publice de Executivul comunitar. 

Raportul complet cu estimările publicate de CE este disponibil la finalul articolului.

"Veşti încurajatoare de la Comisia Europeană privind evoluţia economică a României după criza provocată de pandemia COVID-19. Avem motive să fim încrezători în relansarea economiei româneşti. Premisele există. Sunt confirmate de previziunile economice din iarnă ale Comisiei Europene, publicate joi. În cazul României, creşterea Produsului Intern Brut în 2021 este prognozată puţin peste media Uniunii Europene, respectiv la nivelul economiei zonei euro. Estimarea poate fi îmbunătăţită dacă luăm în considerare şi cele peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă", a spus Cîţu, joi, potrivit paginii de Facebook a Guvernului.

Miercuri, premierul a anunțat că proiectul de buget pe 2021 urmează să fie pus în dezbatere publică cel târziu joi, menționând că se așteaptă la o creșterea economică de 4,3% anul acesta, cu un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei.

Prim-ministrul Cîțu afirma la finele lui 2020 că preconizează o creştere economică de 4,5% în 2021, cea mai bună din 2017 încoace.

De asemenea, premierul a adăugat că previziunile Comisiei Europene reprezintă "un semnal bun" pentru investitori.

"Evoluţia în V care a caracterizat economiile europene în perioada pandemică va duce foarte curând şi România pe panta ascendentă, odată cu ridicarea restricţiilor sanitare. Menţinerea politicii fiscale stimulative şi cheltuirea responsabilă şi transparentă a banilor publici sunt sarcini asumate de către Guvern, de aplicarea cărora depinde revenirea economică a României după criza sanitară. Această temă este o bază bună pentru discuţiile pe care le voi avea astăzi şi mâine la Bruxelles cu înalţi oficiali ai Uniunii Europene", a transmis Florin Cîţu.

Cîțu, în vizită de lucru la Bruxelles

 

Premierul Florin Cîţu se află de joi într-o vizită de lucru la Bruxelles, având programate întâlniri cu preşedinţii Consiliului European Charles Michel, Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi al Parlamentului European David Sassoli, precum şi cu vicepreşedinţii executivi ai Comisiei Europene Frans Timmermans, Margrethe Vestager şi Valdis Dombrovskis.

De asemenea, prim-ministrul Florin Cîţu are programate întâlniri oficiale cu comisarul european pentru transport, Adina Vălean, şi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO