BCE: "Economia Europei se afla inca in scadere". Cea mai mare greseala pe care o pot face guvernele

Ultima actualizare: 24-01-2013 07:10
Peter Praet

Economia Europei se afla inca in scadere, situatie care face necesar ca statele din zona euro sa continue reformele, a declarat economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Peter Praet, potrivit New York Times.

Praet, membru in conisliul guvernatorilor BCE, a respins, totodata, temerile ca dobanzile scazute vor alimenta accelerarea inflatiei in Germania. Pietele financiare s-au mai linistit in ultima perioada, a declarat economistul pentru publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, insa este prea devreme pentru a spune ca s-a incheiat criza din zona euro.

Uniunea monetara nu ar trebui sa se bezeze doar pe BCE pentru rezolvarea crizei, a spus el. "Din pacate, ne aflam inca intr-o faza in care economia se contracta (...) exista unele semne pozitive, dar nu este clar daca ne aflam intr-un moment de schimbare radicala a situatiei. Marele pericol este ca guvernele sa devina prea multumite si sa nu faca nimic. Ar fi o greseala tragica si ar anula toata evolutia pozitiva", a afirmat Praet.

Reformele se deruleaza in directia potrivita, a spus el, iar primele rezultate au putut fi observate deja in Irlanda, Grecia si Portugalia, tari care au reusit sa-si reduca costurile salariale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO