Analiză CE: Criza va fi mai gravă decât se preconiza. Cu cât va scădea economia României

Dată publicare: 07-07-2020 18:32
Dată actualizare: 07-07-2020 19:54


Vin veşti îngrijorătoare de la Bruxelles. Comisia Europeană estimează că în Uniune criza economică va fi mai gravă decât se preconiza.

În România vorbim de o cădere abruptă, minus 6% anul acesta. Pandemia şi restricţiile continuă să afecteze puternic sectoare întregi din economie, ca turismul şi transporturile. Şi preţurile vor creşte. Singura veste bună este că la anul economia noastră va reveni pe creştere.

Vorbim despre cea mai recentă analiza făcută de Comisia Europeană, la cinci luni de la declanşarea crizei sanitare.

Economiştii de la Bruxelles spun că scăderea economică va fi de 6% la noi, anul acesta. Asta pentru că în unele sectoare din economie, precum turismul şi HoReCa, revenirea este mult mai greoaie decât s-a estimat iniţial.

Practic, analiza făcută de Comisia Europeană este în linie cu previziunile Băncii Mondiale, care arata o scădere economică similară pentru România.

Vestea bună este că această criză economică pare să nu fie de mare durată. Experţii europeni prevăd pentru România chiar o creştere economică de 4% în 2021, adică la fel ca anul trecut.

Cât despre inflaţie, adică majorarea medie a preţurilor, şi aici pare că lucrurile vor fi sub control. Preţurile ar putea creşte cu 2,5% pe întreg anul acesta şi ceva mai mult în 2021.

Economiştii atrag atenţia că un al doilea val de infectări poate avea un impact greu de calculat şi că ţara noastră depinde mult de marile economii europene.

Bruxelles-ul estimează că Uniunea Europeană, în ansamblu, va avea un declin economic de peste 8% în 2020, dar că în anul următor va creşte cu aproape 6%.


VIDEO PROTVPLUS.RO