ANAF a fost amendata cu 16.000 de lei, dupa gafa comisa in momentul publicarii "listei rusinii"

24-05-2016 12:06

Fiscul a fost amendat cu 16.000 de lei pentru ca a publicat lista romanilor cu datorii la stat, asa numita "lista a rusinii".

Autoritatea Nationala care supravegheaza prelucrarea datelor cu caracter personal, sustine ca ANAF a incalcat legea publicand multe informatii private. Nu a afisat lista pe site-ul propriu si nu i-a informat pe datornici ca va face acest lucru. Fiscul a anuntat deja ca va contesta amenda.

Fiscul a publicat saptamana trecuta lista persoanelor fizice cu datorii la stat de cel putin 1.500 de lei. Peste 180.000 de romani au de platit 750 de milioane de euro.

Autoritatea pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a decis insa ca Fiscul a incalcat legea si a folosit ilegal datele.

"ANAF a prelucrat si publicat pe alt site de Internet, decat pe propria pagina de Internet o lista a persoanelor fizice care nu si-au achitat obligatiile fiscale, datele nefiind exacte si actualizate. Nu a asigurat informarea completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate, prin notificarile prealabile trimise prin posta."

Adica a prelucrat si publicat pe alt site decat propria pagina de internet lista persoanelor fizice care nu si-au achitat obligatiile fiscale, datele nefiind actualizate. Nu a asigurat informarea persoanelor prin notificari postale.

"ANAF este obligata prin lege sa publice listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale. ANAF a anuntat public si le-a transmis notificari celor cu restante fiscale."

Prin publicarea pe platforma data.gov.ro s-a urmarit evitarea blocarii sistemului informatic al ANAF.

ANAF sustine ca va contesta in instanta amenda de 16.000 de lei. Reprezentantii Fiscului au explicat ca sunt obligati prin lege sa publice lista. Contribuabilii ar fi fost anuntati, iar lista rusinii a aparut pe platforma Guvernului pentru a nu bloca site-ul ANAF.

Instanta urmeaza sa decida acum cine are dreptate. Fiscul sau Autoritatatea pentru Supravegherea prelucrarii datelor. In cazul in care judecatorul va mentine amenda, ANAF-ul are 15 zile sa faca dovada platii. Altfel urmeaza sa fie executat silit de catre ANAF.

Surse din cadrul Fiscului sustin ca vor publica in continuare lista controversata. Anul acesta, chiar Regele Mihai a aparut cu o restanta de peste 4 milioane de lei. Mai mult de jumatate din suma o reprezinta penalitatile. Casa Regala a anuntat ca fostul suveran a contestat in instanta sumele si asteapta decizia judecatorilor.

Urmarit penal de DNA pentru evaziune fiscala in forma continuata, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, este campionul datornicilor, cu o datorie de 232 de milioane de lei. Pe lista figureaza George Becali si Silviu Prigoana, dar si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Doar doua treimi din banii datorati vor putea fi recuperati - multi nu au bunuri pe numele lor.

 

Reactia ANAF

Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedura fiscala), adoptata de Parlamentul Romaniei, s-a stabilit in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a organelor fiscale locale si a altor institutii publice, care administreaza creante fiscale, obligatia de a publica listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restante fiscale, a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naþionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fara a constata vreo abatere privind fondul legalitatii publicarii listei persoanelor fizice cu restante fiscale. in schimb, ANSPDCP sustine ca a identificat probleme tehnice de forma privind modalitatea publicarii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 si pe alt site de internet decat propria pagina si informare incompleta privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o luna inainte de indeplinirea obligatiei de publicare, ANAF a anuntat public si a transmis notificari contribuabililor cu restante fiscale, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor. Contribuabilii au fost informati in prealabil atat despre cuantumul datoriilor, cat si despre obligatia legala a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitarii sau clarificarii situatiei fiscale.

Prin publicarea listei si pe platforma online data.gov.ro, s-a urmarit utilizarea unei resurse disponibile, dedicata stocarii seturilor de date deschise livrate de autoritati si institutii ale administratiei publice si evitarea blocarii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicatii majore la nivel national.

Listele debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica trimestrial in baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedura fiscala). Astfel, si de la 1 august 2016, ANAF este obligata prin lege sa publice listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP si va continua sa respecte toate obligatiile legale.
 

Tags: anaf, amenda, datorii,


VIDEO PROTVPLUS.RO