Costiniu, Casuneanu si Locic, eliberati! ICCJ le-a admis recursurile

Ultima actualizare: 15-10-2012 05:41

UPDATE: Sunt liberi, dar cu restrictii. Judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au parasit luni noapte arestul politiei, dupa ce au convins opt din cei noua judecatori ca pot fi anchetati in stare de libertate.

Cei trei nu au voie insa sa paraseasca Romania si nici sa ia legatura intre ei sau cu martori din dosar.

Imediat ce au aflat sentinta instantei supreme, doamnele au venit sa-si ia sotii acasa. Primul eliberat, putin dupa miezul noptii, a fost omul de afaceri Marius Locic. De altfel, acesta a avut cel mai bun motiv sa se grabeasca acasa: fata cea mica implinea 4 ani.

Omul de afaceri Costel Casuneanu a multumit Cerului ca este liber, cand a iesit pe usa Directiei de Cercetari Penale alaturi de nevasta.

Tot acasa a mers si Florin Costiniu, judecatorul suspendat al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acesta a declarat ca de cand a fost arestat n-a reusit sa inchida un ochi.

Patru ore - de atat a avut nevoie completul ca sa delibereze. Judecatorii aveau de ales intre sustinerile procurorilor care afirmau ca interceptarile convorbirilor telefonice erau suficiente sa demonstreze cazul de coruptie si apararea celor trei. Aparare bazata pe contestarea probelor si mai ales a ideii ca lasati in libertate ar fi un pericol pentru societate.

Chiar daca au fost eliberati, dosarul in care cei trei sunt acuzati de coruptie alaturi de senatorul Catalin Voicu este departe de a fi inchis. Niciunul nu are voie sa paraseasca tara 30 de zile. Intre timp, Florin Costiniu asteapta si avizul pentru pensionare.

Va reamintim, cei trei au fost retinuti si arestati saptamana trecuta pentru fapte de coruptie in dosarul senatorului Catalin Voicu, aflat dupa gratii. Luni, acestia au facut recurs si au mers in fata instantei ca sa-si sustina cauza.

Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile de la instanta suprema si oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu au fost arestati, in noaptea de vineri spre sambata, in dosarul senatorului Catalin Voicu.

Procurorii anticoruptie resping varianta sustinuta de aparare, ca banii incasati de senatorul Catalin Voicu de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic ar fi imprumuturi sau taxe de consiliere juridica. In realitate, afirma DNA, sumele reprezinta pretul platit pentru solutii favorabile si ilegale.

Completul de sedinta a subliniat ca gruparea "Voicu" este formata din oameni de afaceri bogati, care isi permit sa rezolve orice problema cu ajutorul banilor.

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premiera, fiind pentru prima data in sistemul judiciar romanesc cand impotriva unui judecator de la cea mai inalta instanta din Romania, respectiv Inalta Curte de Casatei si Justitie, se ia o astfel de masura.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, suspendarea lui Florin Costiniu din functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Costiniu a detinut functia de presedinte al Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pana la 31 martie, desi DNA declansate urmarirea penala impotriva sa din luna decembrie 2009.

In acest caz, inculpat principal este senatorul Catalin Voicu, care a fost arestat, in 30 martie, sub acuzatiile de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

Luni, Voicu a cerut ICCJ sa fie eliberat provizoriu sub control judiciar, solicitarea sa fiind respinsa de instanta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO