Hotii nu mai tin pasul cu tehnica! Furt esuat din cauza GPS-ului

Dată publicare: 06-01-2010 00:00
Dată actualizare: 04-10-2012 02:04


Miercuri seara, langa Bucuresti, un individ a plecat cu un autoturism lasat cu cheile in contact, fara sa-i treaca prin cap ca este supravegheat prin GPS si are montat un sistem de blocare in caz de furt.

Astfel, cand proprietarul a dat alarma, reprezentantii firmei care ii monitorizau vehiculul au oprit motorul. Uluit, infractorul a abandonat prada si a fugit cat l-au tinut picioarele.

Proprietarul masinii de teren a facut marea greseala sa o lase aseara cu motorul pornit si sa intre cateva minute intr-un magazin din localitatea Chiajna.

Omul platea 10 euro pe luna la o firma care monitoriza prin GPS masina si care o putea bloca in trafic. Era o asigurare pentru situatia ca in care vehiculul ar fi fost furat si, culmea, tocmai ceruse incheierea contractului. Noroc ca sistemul era inca functional.

Angajatii firmei au identificat locul in care se afla masina si au comandat prin GPS oprirea motorului, asta insa numai in acord cu Politia. Spre mirarea hotului, autovehiculul s-a oprit din senin in comuna Bacu si nu s-a mai urnit.

Cel putin 180 de masini au fost recuperate cu ajutorul acestui sistem de urmarire si blocare. Un astfel de sistem costa in jur de 300 de euro la care se adauga intre 8 si 20 de euro pe luna - abonament pentru servicii.

Cei care monitorizeaza masina intra in actiune in functie de modul in care se produce furtul. Daca masina este furata cu cheile in contact, cum s-a intamplat aseara, proprietarul trebuie sa anunte incidentul. Daca masina este sparta ca sa fie luata de hoti, sistemul de avertizare porneste automat. In ambele situatii se anunta Politia.

Masina este urmarita prin GPS si localizata cu o eroare de cativa metri. Poate fi oprita, insa momentul este decis de Politie. Cu o apasare de buton, motorul se opreste, iar rotile si volanul sunt blocate.

Un astfel de sistem GPS nu este montat la vedere pentru ca hotii sa nu isi poata da seama ca masina este supravegheata.


VIDEO PROTVPLUS.RO