Romania curtata de Gazprom. Rusii vor depozite de gaze la noi


Ultimul update: Vineri 31 August 2012 23:11
Data publicarii: Vineri 19 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Romania poate deveni cel mai important robinet de gaze al Europei, alaturi de Rusia. Oficialii Gazprom ne-au propus ca in schimbul importului fara intermediari, sa construim impreuna cu ei 10 depozite de gaze pe teritoriul nostru.

Mai mult, Gazprom ne-a invitat oficial in proiectul gazoductului South Stream, concurentul conductei Nabucco in care suntem deja parteneri.

Pentru a evita tranzitul de gaze prin Ucraina, Rusia vrea sa transforme Romania in nod principal. Gazul din cele 10 depozite de la noi va avea o capacitate aproape dubla fata de rezervele totale ale Romaniei la ora actuala. In plus, de aici va pleca metanul pentru intreaga Europa. Pentru romani, pretul gazului importat ar putea sa scada la jumatate deoarece vom consuma metan rusesc inmagazinat pe timpul verii, cand este ieftin.

Ce mai castigam din aceasta afacere? Invitatia pe care rusii au adresat-o Transgazului de a participa la proiectul South Stream.

In acest moment Romania negociaza oficial pentru ambele gazoducte ce vor strabate Europa: Nabucco si South Stream. Si de aici putem castiga pentru ca vom arde o parte din gazele transportate pe aceste magistrale.

Rusia le-a mai propus oficialilor nostri sa devenim parteneri in exploatarea rezervelor de gaze din Azerbaidjan, Turkmenistan sau Irak.

 

Tags: economie, gaze,

Ne vor taia rusii gazele?
GDF SUEZ Romania: Pretul gazelor va creste in perioada urmatoare
Nota de plata a gerului: gazul consumat e cu 5 mil. de euro pe zi mai scump
VIDEO PROTVPLUS.RO