Renuntarea la euro ar conduce la insolventa sistemului bancar european

Dată publicare: 26-11-2010 00:00
Dată actualizare: 27-06-2012 06:09


euro

Renuntarea la euro ar conduce la insolventa sistemului bancar din Europa, astfel ca moneda uniunii monetare europene nu poate sa dispara, potrivit unei analize a companiei britanice de servicii financiare Evolution Securities.

"Daca se renunta la euro si revenim la peseta, lira, escudo, drahma si altele, vor urma imediat deprecieri. Acestea ar conduce imediat la reevaluari in scadere ale activelor de o amploare care ar impinge tot sistemul bancar european in insolventa totala", a afirmat Arturo de Frias, seful diviziei de cercetare pe domeniul bancar la Evolution.

Bancile din Franta, Germania si Marea Britanie ar putea pierde 360 de miliarde de euro daca moneda europeana s-ar prabusi, presupunand o devalorizare de numai 30% odata cu restabilirea monedelor nationale.

Pagubele cauzate de retragerea euro ar avea o asemenea anvergura, incat un astfel de rezultat este imposibil, iar singura cale pentru Europa este uniunea fiscala, a adaugat el. "Este pur si simplu prea tarziu. Exista prea multe investitii transfrontaliere in Europa pentru a reveni la monede nationale", a spus de Frias.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO