Norii negri ai crizei se aduna pe cerul lumii. In 2 ani, 42.000.000 someri

25-11-2008 00:00

Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica a prezis recesiune "severa si prelungita" pentru majoritatea tarilor membre, care s-ar putea intinde pana in 2010.

Daca Citigroup era lasata sa se prabuseasca, ar fi antrenat caderea intregului sistem financiar.
Jordan Goodman, scriitor si analist financiar
Astfel, in doi ani am putea sa vorbim despre 42 de milioane de someri, cu opt milioane mai multi ca in prezent. Ghirlandele de sarbatori de la bursa new-yorkeza ascund cu greu ingrijorarea.

Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica, care include si tarile bogate ale lumii, prezice ca produsul intern brut al acestor economii nu va creste inainte de 2010, cand somerii se vor numara deja cu zecile de milioane.

In Europa, cel mai rau va fi in Marea Britanie, prevede OECD, dar recesiunea se va simti puternic in Spania, Italia, dar si la vecinii nostri maghiari.

Peste Ocean, salvarea imperiului bancar Citigrup care opereaza in peste 100 de tari cu 200 de milioane de clienti a prevenit un dezastru financiar.

Numai ca salvarea Citigroup inghite banii ca o adevarata gaura neagra. Intai, rezerva federala a pompat 25 de miliarde de dolari in cadrul planului general de salvare a finantelor. Apoi, inca 20 de miliarde. Insa, cred multi experti, Unchiul Sam trebuie sa fie mult mai generos.

Cu aceasta introducere sumbra, Barack Obam si-a prezentat echipa de criza in frunte cu noul secretar de la Trezorerie, Timothy Gheithner, deja implicat in planurile de la Washington pentru insanatosirea finantelor.


VIDEO PROTVPLUS.RO