Impozit minim, pentru toate firmele! TVA-ul la masini ramane deductibil!

10-04-2009 00:00

Toate firmele si microintreprinderile din Romania, fie ca au, fie ca nu au profit, platesc, incepand de la 1 mai, un impozit minim, calculat in functie de venituri.

 

Pe de alta parte, puteti deduce in continuare TVA-ul la masini, numai daca sunt achizitionate in leasing sau daca le utilizati strict in interes de serviciu.

Asadar, raman in vigoare impozitul de 16% pe profit si cel de 3% pe veniturile microintreprinderilor. Este insa introdus un impozit minim, pe care il va plati toata lumea si care va fi calculat in functie de venituri. El variaza intre 2.200 si 43.000 de lei anual. Adica intre 500 si 10.000 de euro.

Cei care isi cumpara masini in leasing pot rasufla usurati. Vor putea in continuare sa isi deduca TVA-ul. De asemenea, raman in continuare deductibilie cheltuielile cu intretinerea si cu piesele de schimb.

In schimb, sefii nu isi vor mai putea deduce combustibilii. Nici ceilalalti angajati, daca nu folosesc masinile stric in interes de serviciu.

In 2007, aproape 250.000 de firme au declarat pierderi, in ciuda veniturilor de peste 130 de miliarde de lei. Din aceasta cauza, finantele au introdus un impozit minim, inclusiv pentru micro-intreprinderi.

Asadar, pentru cei ale caror venituri sunt cuprinse intre 0 si 12.000 de euro, impozitul minim este de 500 de euro.

Urmatorul prag urca la 1.000 de euro si se aplica firmelor cu cifre de afaceri de pana in 50.000 de euro anual.

La celalalt capat se afla companiile cu venituri intre 5 si 30 de milioane de euro. Acestea vor vira la stat cel putin 5.000 de euro.

Firmele nou infiintate nu vor achita niciun leu, timp de un an.

Isi vor deduce in continuare combustibilii societatile pentru interventii, paza si protectie, curierat, transport de personal, agentii de vanzari si agentii de recrutare, cei care fac transport de persoane cu plata si scolile de soferi.

Prin aceste masuri, Guvernul spera sa obtina in 2009 peste 600 de milioane de lei, incasari suplimentare.

Tags: impozite, tva, guvern,


VIDEO PROTVPLUS.RO