Importatorii de chinezarii ar putea scapa de taxe

19-09-2008 00:00


Importatorii de produse din Asia fac presiuni. Stiu ca in scurt timp Comisia Europeana ar urma sa decida daca raman sau nu in vigoare taxele impuse tuturor celor care aduc haine, mancare si, in primul rand, pantofi din China.

Sub pretextul ca ei ii incalta pe romanii saraci, cei care fac scandal scapa de dat foarte multi bani la stat. Importatorii platesc aceasta taxa pentru pantofii adusi din afara Europei inca de acum doi ani. Au contestat-o fireste inca de la inceput, iar acum s-a reaprins scandalul, pentru ca mai sunt doar trei saptamani pana cand expira aceasta taxa.

Mai exact, pe 8 octombrie Comisia Europeana trebuie sa decida daca va prelungi sau nu plata acestei taxe de 16,5% pentru incaltamintea din China si respectiv 10% pentru cea din Vietnam.

Acest impozit a fost inventat pentru a-i proteja atat pe consumatori, cat si pe vanzatori. Se incearca astfel evitarea situatiei in care pe piata intra un vanzator cu preturi foarte mici, care ii elimina pe restul retailerilor, iar cand detine monopolul urca preturile oricat de mult pofteste.

Taxele vamale de protectie exista in Europa inca de acum 14 ani pentru o serie de produse din import. De doi ani impozitul se aplica si pentru incaltamintea adusa din China sau Vietnam.

Cei din Asociatia Europeana a Retailerilor in Moda si cei din Organizatia Europeana a Consumatorilor se opun vehement demersului Comisiei Europene de a prelungi plata acestei taxe. Desi decizia nu a fost inca luata, membrii Comisiei Europene sustin importanta acestei taxe.

Anul trecut, Romania a importat incaltaminte din China si Vietnam in valoare de peste 120 de milioane de dolari.


VIDEO PROTVPLUS.RO