Criza economica se simte pana si in brazii de Craciun!

30-11-2008 00:00


globuri

Productia de globuri traditionale din sticla, lucrate manual, a scazut dramatic in ultimul an.


Cea mai mare fabrica din tara, cea de la Curtea de Arges, duce anul acesta lipsa de comenzi.

Daca in 2007 nu mai putin de noua milioane de ornamente de Craciun plecau in Statele Unite si Europa, acum productia a scazut la jumatate.

Angajatii fabricii spun ca oamenii sunt acum tentati sa cumpere globulete din plastic, aduse din import, mai ieftine si mai rezistente.

De mai bine de 15 ani, doamna Marilena decoreaza globuri de Craciun, cu foarte multa rabdare si pasiune. Spune ca pentru asa ceva este nevoie in primul rand de suflet.

Pana ca ornamentele pentru pomul de Craciun sa ajunga pe masa doamnei Marilena, acestea trec prin mai multe procese. Sticla este incalzita la peste 800 de grade Celsius, apoi angajatele ii dau forma dorita prin suflare.

O cutie obisnuita de globuri, care poate sa aiba intre trei si opt bucati, costa un euro, iar un glob gigant poate sa ajunga la trei euro. De asemenea, ornamentele pot fi personalizate, in serie scurta si chiar unicat, la cererea clientilor. Preturile nu sunt mari deloc, dar administratorul fabricii se plange ca primeste comenzi tot mai putine. Cauzele sunt criza financiara si globurile chinezesti care au invadat piata.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO