Salarii mai mari cu 56% - asta le promite Guvernul bugetarilor!

25-08-2009 00:00

UPDATE: Dar nu acum, ci peste 6 ani, dupa ce vor fi dati afara peste 300.000 de angajati ai statului. Acestea sunt cifrele pe care se bazeaza proiectul Legii de salarizare unica, prezentat marti sindicatelor si patronatelor, la Palatul Victoria.

Proiectul are in vedere doua obiective contradictorii. Primul, convenit si cu Fondul Monetar International, este scaderea cheltuielilor cu salariile de la 9% din PIB, cat e in prezent, la 6%, in 2015. Al doilea este marirea salariului mediu al bugetarilor cu 56%, de la aproape 2200 de lei in prezent, la 3440 de lei in 2015.

Scenariul se bazeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut cu 89% in urmatorii 6 ani. Chiar daca vom o asemenea crestere economica, ea nu este suficienta pentru a permite cresterea salariilor simultan cu reducerea cheltuielilor salariale. Asa ca vor fi concediati peste 300.000 de bugetari, adica aproape un sfert din cei care exista in prezent. Primii 150.000 isi vor pierde slujbele anul viitor.

Forma finala a proiectului va fi aprobata probabil sambata, intr-o sedinta speciala a cabinetului, pentru ca marti Guvernul sa isi asume raspunderea pentru aceasta Lege in fata Parlamentului, alaturi de legile educatiei, combaterii evaziunii fiscale, si restructurarii agentiilor guvernamentale. Partidul National Liberal a anuntat insa ca va depune o motiune de cenzura impotriva cabinetului Boc.


VIDEO PROTVPLUS.RO