Basescu si Boc,la Cotroceni. Concluzia: marirea taxelor este greu de evitat

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Scenarii, variante de crestere a TVA si a cotei unice - toate in defavoarea cetateanului si a afacerilor private. Este pretul pe care l-am putea plati pentru ca Guvernul nu a facut nimc intr-un an si jumatate de mandat. Tu ce parere ai?

Guvernul, BNR, Presedintele si oficialii FMI discuta cinci variante de modificari fiscale ce ameninta stabilitatea financiara a fiecaruia dintre noi. 

Cel mai nou scenariu aparut in discutie este cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si mentinerea TVA-ului asa cum il platim acum. In traducere, impozite mai mari pe salariile angajatilor si pe profiturile companiilor. Adica romanii vor primi lefuri mai mici, iar firmele vor ramane fara bani pentru dezvoltare. 

O alta ipoteza este cresterea TVA-ului, dar si aici exista patru variante. Cea mai probabila este cresterea acestei taxe de la 19% la 22% inca de la 1 iulie, lucru care ar duce la scumpirea tuturor produselor cu 2-3 procente. O alta varianta este aceeasi crestere de TVA, insa de la 1 ianuarie 2011.

Exista si o propunere de TVA diferentiat, adica redus pentru alimentele de baza si marit pentru toate celelalte, considerata insa a fi prea greu de aplicat.

Citește și
buzunar
Surse: TVA ar putea creste pana la 25% si cota unica pana la 20%
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

A patra varianta, cea mai neagra, este cea care ar arunca si TVA-ul si cota unica in aer. Cota la 20% si TVA-ul la 24% sau chiar 25%. 

Urmareste aici stadiul discutiilor:

18:40 Cota unica si TVA ar putea ramane nemodificate daca Guvernul taie drastic cheltuielile si personalul. Potrivit surselor atat la Guvern, cat si la nivelul celorlalte institutii implicate in discutii, respectiv BNR si Presedintia, s-a conturat ideea ca trebuie sustinuta cresterea economica ca singura solutie pe termen mediu - lung de incadrare in deficitul de 3% din PIB, astfel ca pentru moment s-ar putea renunta la orice majorare a taxelor principale.

18:20 Misiunea Fondului Monetar International si-ar putea amana plecarea din Romania cu trei zile, pana luni, pentru a continua negocierile cu autoritatile de la noi si in weekend, spun surse participante la discutiile cu FMI.

16:10 "Romania trebuie sa dea asigurari ca este serioasa si ca va avea politici economice bune", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, la incheierea unei noi runde de discutii avute la Ministerul Finantelor cu ministrul Sebastian Vladescu, la care a participat si seful ANAF.

16:00 Dupa discutiile de la Cotroceni, sursele spun ca cifrele de 20% pentru cota unica de impozitare, respectiv 24% pentru TVA sunt greu de evitat, deja vorbindu-se despre acestea ca "despre o fatalitate".  Sursele au precizat ca la discutii a participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ca unii ministri inca sunt la Cotroceni.

15:30 Boc si ministrii vor sa se reuneasca intr-o noua sedinta, pentru concluzia negocierilor cu FMI, au declarat agentiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Anterior, surse oficiale au declarat ca premierul a renuntat la vizita privata pe care intentiona sa o efectueze, joi, in Statele Unite si unde urma sa primeasca titlul onorific de Doctor in Drept din partea universitatii americane Michigan State University, si a cerut ministrilor sa stea "cu pusca la picior" in aceste zile, avertizandu-i ca vor fi convocati atat la discutii cu FMI, cat si la alte reuniuni ulterioare.
 

15:00 "Banca Nationala se opune majorarii TVA. Probabil ca se gandesc ca vor rata tinta de inflatie al doilea an consecutiv in perioada de recesiune. Banca centrala argumenteaza ca o astfel de masura nu ar ajuta bugetul, pentru ca incasarea este oricum deficitara si s-ar ingreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amanata pentru urmatoarea evaluare", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

14:30 Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus ca nu discuta masurile de politica fiscala inainte de a se ajunge o intelegere cu autoritatile romane.

12:00 Presedintele Traian Basescu discuta, la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc si membri ai Guvernului despre negocierile cu Fondul Monetar International.

11:00 La nivel guvernamental nu s-a discutat nimic pana in prezent despre o eventuala remaniere, deoarece "nici nu este necesar sa se discute", prim-ministrul avand posibilitatea "oricand doreste" sa propuna presedintelui remanierea unui membru al Guvernului, a mai spus Blaga.

10:00 Potrivit unor surse care au participat la sedinta de Guvern, citate de Mediafax, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a informat pe colegii de Cabinet, ca FMI a cerut reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor inclusiv prin cresterea taxelor si ca deficitul bugetar din 2010 va depasi 5,9% din PIB, Fondul putand accepta un deficit de 6,3-6,4%.

Nu a avansat nicio cifra privind cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare, dar a explicat ca deficitul va fi totusi mai mare", au relatat sursele citate.

Declaratiile vin dupa ce marti, surse participante la negocierile cu FMI au declarat ca Fondul a propus majorarea TVA si a cotei unice.

Citeste mai multe pe www.incont.ro!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Radu Berceanu vrea taxe ca
Radu Berceanu vrea taxe ca "sa geama astia cu Q7“!

Seful de la Transporturi nu este de acord cu majorarea cotei unice sau a TVA, insa are propria lista de taxe si impozite despre care spune ca sunt prea mici, printre care si cea auto.

Surse: TVA ar putea creste pana la 25% si cota unica pana la 20%
Surse: TVA ar putea creste pana la 25% si cota unica pana la 20%

UPDATE: Anunt cu efect de trasnet pentru toata Romania. Expertii FMI au cerut majorarea Taxei pe Valoare Adaugata si a cotei unice, sustin surse oficiale, guvernamentale.

Isarescu NU vrea TAXE mai mari!
Isarescu NU vrea TAXE mai mari!

Majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, aceasta este parerea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.