Furtunile au lovit violent județul Iași. Un bărbat este dat dispărut de mai bine de 48 de ore, după ce a fost luat de viitură, cu tot cu căruță, în comuna Schitu Duca. Omul a fost căutat inclusiv cu scafandri.

Peste noapte, vijeliile și ploile torențiale s-au dezlănțuit în zona de nord. Grindina a albit curțile oamenilor, iar șuvoaiele au acoperit străzile. Din cauza vântului puternic, acoperişurile caselor s-au desprins şi mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. O parte din țară este sub cod galben până mâine în zori.

În județul Iași, vijelia a fost de o violență ieșită din comun. Un tir a fost răsturnat ca o jucărie de rafalele extrem de puternice.

Proprietar înmărmurit de ce i s-a întâmplat casei sale

Mai mulţi copaci au fost doborâţi pe şosea. Mai multe echipaje au intervenit la Iași după ce acoperișul unei case a fost pus la pământ din cauza vijeliei. Acoperişul a fost proiectat în gard şi aproape că a strivit o maşină parcată în apropiere. Ajuns acasă, fără să știe ce s-a întâmplat, proprietarul clădirii a rămas înmărmurit.

Proprietar: „Extraordinar!”
Pompier: „Ce să îi faci domnule? Asta-i treaba!”
Proprietar: „Mai este prin oraș așa ceva sau numai la mine?”
Pompier: „E în tot orașul!”

A fost prăpad și în județul Dâmbovița, unde astăzi câteva localități s-au aflat sub cod portocaliu. Pe jos s-a format un covor gros de gheață. Un om dă grindina cu mopul. Curțile și grădinile au arătat ca iarna.

Cum a fost luat de viitură bărbatul din județul Iași

Situația cea mai gravă a fost în localitatea Schitu Duca, din județul Iași, unde un bărbat de 52 de ani a fost luat de viitură în timp ce se afla într-o căruţă trasă de doi cai. Un singur animal a reușit să iasă din apele învolburate, după ce forța apei a zdrobit pur și simplu atelajul. Pompierii şi scafandri îl caută pe om de aproape 24 de ore.

Pompier: „Poate să fie oriunde, acoperit de mizeria asta adunată. Sunt resturi, deșeuri, copaci, frunze, iarbă uscată, mâl. Îl căutam de dimineață, de la prima oră și a mai fost căutat și aseară. Și nimic!”
Pompier: „Deocamdată, nimic! Mergem pe firul apei în jos, sperăm să îl găsim.”

Fiica bărbatului dispărut: „S-a băgat tata să scoată caii și așa l-a luat apa pe tata, de milă, s-a băgat și el. l-am mai văzut o dată și după aia nu l-am mai văzut, a fost luat de ape.”

Case inundate în zona Moldovei 

De altfel, rafale puternice au fost în toată zona Moldovei, după ce norii amenințători și-au descărcat povara. Șoselele din Paşcani s-au inundat, iar într-un sat din apropiere şuvoiaele de apă au pătruns şi în gospodăriile oamenilor.

Mulți s-au uitat cu teamă și la mașinile din curți, bătute de grindina care însoțea ploaia.

În unele localităţi din Moldova bucăţile mari de gheaţă au distrus totul în cale.

Grindină mare a căzut și în Transilvania.

Iar în vestul țării, la Lugoj, fulgerele au brăzdat cerul și au făcut spectacol. La fel și norii care plutesc în Harghita, la Odorheiul Secuiesc.

Astăzi, vremea rea s-a mutat în sudul țării și pe litoral. Muntenia, Dobrogea și estul Olteniei se află sub cod galben de ploi, vijelii și grindină până mâine dimineață.