Un cod galben de vreme rea a adus ieri valuri de necazuri în țară. Ploile însoțite de vijelii au provocat inundații în mai multe localități, au rupt copaci și au avariat mașini.

Responsabilii au emis și avertizări RO-Alert pentru un cod portocaliu de vijelii, iar în zona Moldovei au fost activate centrele antigrindină.

Furtuni scurte, dar de mare intensitate, au făcut probleme la Iași, Tulcea și Brăila. Mult mai rău a fost la vecinii bulgari.

Cod portocaliu în Moldova

În mai multe judeţe din Moldova a fost emis un cod portocaliu de vreme rea. La Iaşi a fost trimis un mesaj RO-Alert de vijelie puternică, descărcări electrice, grindină şi precipitaţii. O stradă s-a transformat în râu, iar mai mulţi copaci au căzut peste maşini și pe şosele şi au blocat circulaţia.

Rafalele puternice au fost surprinse şi dintr-un avion care circula desupra orașului. Din cauza curenţilor puternici, pilotul a fost nevoit să ocolească zona.

Centrele antigrindină au fost activate

În zona Moldovei au fost activate centrele antigrindină.

Daniel Florea, director de program Centrul Antigrindină Moldova: „Grindina a ajuns până la doi centimetri și jumătate și a format un covor la sol de unu-doi centimetri. Unitatea de combatere a căderilor de grindină a lansat un număr de 11 rachete pentru a proteja zona.”

Și județul Cluj a fost sub cod portocaliu de vreme rea, iar pentru 11 localități au fost trimise mesaje RO-Alert. Ploaia torențială i-a încurcat pe șoferii aflați pe Autostrada A3. Mulți au oprit pe banda de urgență, pentru că vizibilitatea era foarte redusă. În apropierea orașului Turda, două mașini au derapat.

În Brăila a fost cod portocaliu de vijelii, la fel și în Tulcea.

În Gorj, la Târgu Jiu, străzile s-au umplut de apă, iar cei prinși de ploaia torențială au luat-o printre șuvoaie. Și șoferii au avut probleme.

Inundații în Dâmbovița și nordul României

În Dâmbovița, codul portocaliu de ploi abundente a adus inundații. Apa a ajuns până la ușile oamenilor, care au cerut ajutorul pompierilor.

Și în nordul țării ploile au pus oamenii în dificultate. Un drum din județul Suceava a fost inundat, în timp ce furtuna puternică a doborât mai mulți copaci în Botoșani.

Tot la Suceava, norii amenințători au creat un peisaj straniu, prevestind furtuna.

Oana Maria Păduraru, meteorolog: „La noapte vor mai fi averse, descărcări electrice. Pe parcursul zilei de mâine, mai ales după-amiaza, seara, tot Transilvania, Oltenia, Muntenia, zona Dobrogei, dar și sudul Moldovei, vor fi vizate de astfel de fenomene, însă pe areale mai mici și la o intensitate mai scăzută.”

Vremea luni și marți în România

Astăzi, în Transilvania, Oltenia, Muntenia, zona Dobrogei, dar și sudul Moldovei, vor fi averse și descărcări electrice, însă pe areale mai mici și la o intensitate mai scăzută, spun meteorologii.

De marți, vremea îsi va reveni și va fi frumoasă în mare parte din țară. Temperaturile vor fi în limite normale, cu maxime de până la 30 de grade. Însă, nu este exclus ca la deal și la munte să mai plouă cu tunete și fulgere. De altfel, asemenea manifestări se vor mai înregistra toată luna. Și asta pentru că iunie este cea mai instabilă lună a anului.

Fenomene extreme în Bulgaria

Fenome extreme au avut loc și lângă noi, în Bulgaria. O tornadă s-a format în orașul Yambol, în aproapiere de coasta Mării Negre. Iar la Vârșeț, lângă Sofia, inundațiile au făcut prăpăd.