Două oraşe-cheie din estul Ucrainei sunt acum „terenul celor mai dificile lupte”, a spus preşedintele Zelenski.

Forţele ruse au intensificat presiunea în zonă și bombardează, totodată, regiunea Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Soldaţii ucraineni continuă să le ţină piept ruşilor
 

În Severodoneţk soldaţii ucraineni continuă să le ţină piept ruşilor. Luptele se dau acum în zona industrială a oraşului. Sunt două luni de când trupele Kremlinului încearcă să cucerească acest oraș strategic.

În prezent controlează o mare parte din cartierele rezidenţiale, dar mai mult de o treime din oraş e apărată de forţele armate ucrainene, a spus şeful administraţiei locale.

Armata Rusă continuă asaltul şi în Doneţk. În ultimele ore au bombardat o şcoală, a treia distrusă în regiune de la începutul invaziei ruse. Intensitatea bombardamentelor „creşte pe toată linia frontului”, afirmă oficialii de la Kiev.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Acum armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkovul. Am eliberat această regiune de ocupația rusă dar ei vor să revină, iar acolo sunt peste un milion și jumătate de locuitori. Nikolaiev este bombardat constant iar rușii vor să captureze și să distrugă complet Sloviansk. Erau 100.000 de locuitori acolo înainte de război”.
 

Rușii lovesc Harkovul cu artilerie cu rază lungă de acțiune
 

Ucrainenii de pe frontul din Harkov spun că nu pot trece la contraofensivă fără arme mai grele în condițiile în care rușii lovesc regiunea cu artilerie cu rază lungă de acțiune.

Soldat: De aici vizibilitatea este foarte bună, se vede totul, putem trage cu ușurință la 500-600 de metri, lovim inamicul cu mijloace de tragere antitanc”.

În regiunea Herson, cucerită de Moscova, invadatorii au anunţat că au conectat întreaga zonă la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile gratuit. Ruşii s-au retras din Irpin, dar încă se văd urmele ororilor. Într-un cimitir, groparii sunt epuizaţi.

Alexander, gropar:La început săpam câte 5 sau 6 gropi pe zi, dar acum avem 8-9. Ne este foarte greu să facem asta. E aproape imposibil. Săpăm gropi peste tot”.

Rasmus Tantholdt, reporter TV 2 Denmark:Oficialii nu raportează atât de des numărul victimelor acestui conflict sângeros. Acesta este doar un număr pe o bucată de hârtie, dar când stai să aici între mormintele proaspăt săpate, doliul te marchează cu adevărat”.

Dmytro Stokalo, văduv: A fost o explozie chiar în fața ochilor mei. Eu nu am păţit nimic, dar când m-am întors, am văzut-o pe soția mea întinsă într-o baltă mare de sânge”.
 

Ben Stiller a mers la Kiev
 

La Irpin a fost, luni, şi actorul Ben Stiller, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor. Ambasador al bunăvoinţei pentru Naţiunile Unite, Ben Stiller a mers şi la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski.

Ben Stiller, actor, Ambasador al bunăvoinţei la ONU:Este o mare onoare pentru mine. Sunteţi eroul meu. Ceea ce aţi făcut, felul în care vă mobilizaţi ţara, lumea, este cu adevărat o sursă de inspiraţie”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Mă copleşiţi cu aceste cuvinte”.