Virgil Bercea, episcopul de Oradea, a fost trimis in judecata de procurorii DNA. Inaltul prelat este acuzat de dare de mita

11-03-2015 13:21


Acuzatii grave planeaza asupra unui inalt prelat al bisericii greco-catolice. Virgil Bercea, Episcopul de Oradea, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de dare de mita si complicitate la abuz in functie.

Dosarul de peste 3000 de pagini a ajuns la Curtea de Apel Oradea, iar in cauza mai sunt cercetati atat primarul orasului Beius, cat si functionari din primarie si episcopie. Potrivit procurorilor DNA, printr-un contract de parteneriat pe 30 de ani, primarul orasului BeiuS, Adrian Domocos ar fi primit de la Episcopia Greco-Catolica un imobil, proprietatea bisericii.

Cladirea urma sa fie folosita de o firma controlata chiar de primar. Actul a fost semnat de Episcopul Virgil Bercea si de administratorul episcopiei. In schimb, primarul a scutit de la plata impozitului alte 50 de imobile aflate in proprietatea bisericii. Anchetatorii au stabilit ca prejudiciul adus statului depaseste 330.000 de lei.

Jjudecator Claudia Rus, Curtea de Apel Oradea: "Inculpatul BERCEA VIRGIL este acuzat de savirsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru altul."

Potrivit unui comunicat al Episcopiei greco-catolice din Oradea, insitutia asteapta o instiintare oficiala din partea autoritatilor pentru a vedea exact capetele de acuzare. Avocatul inaltului prelat neaga insa toate suspiciunile de coruptie.

Bogdan Bodea, avocatul episcopului Virgil Bercea: "Episcopul si-a sustinut in permanenta nevinovatia in raport de faptele care i-au fost reprosate".

Fostul primar al orasului Beius a fost deja arestat de magistrati.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea este cercetat in libertate si pe 4 aprilie urmeaza sa-si sustina punctul de vedere in fata instantei de judecata.

VIDEO PROTVPLUS.RO