Viespile au devenit extrem de agresive. 2 români, ucişi de insecte, câteva zeci - la spital

Ultimul update: Luni 06 August 2018 20:12
Data publicarii: Luni 06 August 2018 19:22
Categorie: Actualitate

Feriţi-vă de viespi! Pot reprezenta un pericol uriaş în această perioadă. Insectele atacă neprovocate, iritate de vremea la extreme din ultimele săptămâni.

 

În Sălaj, doi oameni şi-au pierdut viaţa după au fost inţepaţi iar în Timiş. 14 biciclişti au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că s-au întâlnit cu un roi agresiv. Dacă ştiţi că sunteţi alergici la veninul de viespe ar trebui să aveţi mereu la îndemână o doză de adrenalină.


Când roiul de viespi s-a năpustit asupra lor, cei 14 bicliclisti participau la o etapă a cupei naţionale de mountain biking, într-o zonă împădurită din judeţul Timiş. După ce a fost înţepat de peste 20 de insecte, unul dintre ei a intrat în şoc anafilactic. Organizatorii au oprit cursa.

Ramona Gâdea, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Timişoara: "A fost adus cu ambulanţa un pacient de 28 de ani în şoc anafilactic. S-au instituit măsurile imediate pentru şoc, s-a stabilizat pacientul care ulterior a fost externat."

Astfel de atacuri au avut loc tot mai des în ultima perioadă. În Sălaj, un bărbat de 37 de ani a murit după ce a fost înţepat în cap de o viespe uriaşă în timp ce culegea mere. Veninul viespilor l-a ucis şi pe un bărbat de 43 de ani din acelaşi judeţ. Victima a fost înţepată de un roi în timp ce încerca să bea apă dintr-o fântână.

Viespile le fac probleme şi oamenilor din Iaşi. Doctorii de aici sunt chemaţi să intervină săptămânal în peste 20 de cazuri.

Tudor Ciuhodaru, medic primar de Urgenţă Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: "Atâtea cazuri de înţepături de albine şi viespi parcă nu au fost niciodată. Situaţia este îngrijorătoare: 2 decese şi zeci de cazuri nu numai în această zonă a ţării ci peste tot."

Maria Magdici, Preşedinte Asociaţia Crescătorilor De Albine Iaşi: "Întreg sezonul au fost foarte rele. Viespile sunt agitate pentru faptul că au fost ploi, că hrana pentru ele nu a fost în abundenţă şi atunci ataca pe toată lumea unde ar putea găsi ceva dulce."

Înţepătură de viespe este extrem de periculoasă, chiar mortală.

"Viespea are acul drept şi atunci poate ataca de mai multe ori. Înţeapă de multe ori, retrage acul şi nu ne dăm seama”, explică un veterinar. Cei care sunt alergici la veninul acestor insecte ar trebui să aibă mereu la ei o doză de adrenalină. Soluţia se găseşte în farmacii şi deşi costă 200 de lei este singura care poate opri un şoc anafilactic.

Pentru că viespile sunt atrase de mirosuri, specialiştii recomanda ca în această perioadă să nu folosim parfurmuri puternice. În acelaşi timp - hainele galbene şi portocalii - ar trebui evitate.

Un bărbat din Sălaj a murit în timp ce culegea mere. Ce insectă l-a ucis
Un bărbat din Sălaj a murit în timp ce culegea mere. Ce insectă l-a ucis
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cutremur 2018
Românii nu știu cum să reacționeze în caz de cutremur: „Tocul ușii și cam atât”
Vânzările de apartamente au scăzut drastic în această toamnă. Topul pe județe
Pesta porcină africană a ajuns în judeţul Teleorman. Ce vor face autorităţile
Cu 7 luni înaintea summit-ului UE, Sibiul nu are un aeroport sau un spital modern
Prima autostradă urbană, "aproape gata", cu o întârziere de 2 ani. IMAGINI EXCLUSIVE
Dialogul în engleză Dăncilă - Erdogan. Turcii au publicat imaginile cu sunet, România fără
Porc santinela
Testul împotriva pestei-porcine: porcii-santinelă trebuie să supraviețuiască 45 de zile
Seism 2018, ziua a 4-a. Cel mai greu test pentru echipele de intervenție
Fenomen neașteptat în Ploiești. Ce au observat trecătorii pe Bulevardul Castanilor
Bărbat prins cu o căruţă cu 5.000 de pachete de ţigări. Explicaţia bizară pe care a dat-o
Şofer român, oprit pentru că avea permis de conducere dintr-o ţară africană. Ce ascundea
Trei elevi din Isaccea, la spital după ce au fumat o ţigară. Ce era în ea