Viața în vremea carantinei. Cum reacționează românii

Ultima actualizare: 13-03-2020 10:48

Confruntate cu mii de români, veniți de peste hotare, din zonele roșii, autoritățile din toată țara, încearcă să găsească soluții, pentru cazarea celor care trebuie să stea în carantină.

Primăriile caută locuri în hoteluri, pensiuni și cămine pentru care, în Capitală, de exemplu, oferă 50 de euro pe noapte.

Din păcate, în unele zone au apărut și proteste, ale celor care stau în vecinătatea spațiilor de carantină.

La Arad, mai mulți localnici din cartierul Grădiște au ieșit în stradă în această după amiază după ce au aflat că într-o pensiune vecină cu casele lor sunt mai multe persoane în carantină.

”Să se ducă acasă, ce caută aici? Copiii... avem bătrâni”, vociferează mai mulți oameni.

”Pe ce criterii s-a făcut carantina, nici măcar nu au fost anunțați”, spune o femeie.

”Mi-e frică că mă întâlnesc... cu coronavirusul”, afirmă un bărbat.

Polițiștii locali au intervenit pentru calmarea situației.

La malul mării, hotelierii sunt pregătiți să ofere spații

În schimb, hotelierii de la malul mării sunt gata să ajute autoritățile cu spații de cazare.

”Dacă se întâmplă ceva, este un caz de forță majoră, avem destule locuri de cazare… deci nu ar fi o problemă”, a declarat Nicolae Bucovală, vicepreședintele Federației Patronateor din Turismul Românesc.

La Târgu Jiu, un hotel de 4 stele construit anul trecut în incinta noului stadion din oraș a fost transformat în centru de carantină.

Peste 40 de persoane care au venit din Italia prin vămile din vestul țării au ajuns aici.

”Am plecat că se închideau fabricile în Italia și nu mai puteam munci, nu mai aveam bani”, spune de la geam un bărbat.

Iar la Mureș, în Sovata, o tabără pentru copii, dar și două hoteluri au fost pregătite ca spații de carantină. Locurile sunt păzite de jandarmi, iar aici au venit 34 de persoane sub escorta poliției.

Și la Bușteni, în Prahova, sunt în carantină 43 de români abia sosiți din Italia. Sunt izolați într-un centru de pregătire pentru personalul din industrie.

”Nu m-a deranjat. Tot români sunt, ca și copiii mei sunt în Spania și și acolo sunt probleme și nu au venit”, spune Mihaela Tismănaru, o localnică.

În Sectorul 5 nu există niciun loc disponibil

Guvernul a făcut un apel la Primăria Capitalei, la cele de sector și din județul Ilfov, să găsească de urgență spații de cazare. Unele primării au găsit, altele încă mai caută.

”Le asigurăm mâncarea- caserolă pe care oamenii echipați le lasă la ușă, n-au voie să iasă din hotel, mai avem 3 solicitări de la cei care pot asigura cazare. Acum, cineva de la PMB și DSP merg să vadă dacă se pretează. În prima fază vorbim cu hoteluri, apoi cu universitățile, pentru cămine”, explică Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.

Între timp, primarul general Gabriela Firea îi invită pe cei care dețin spații de cazare dotate cu cameră și grupuri sanitare - adică hoteluri, pensiuni și cămine - să anunțe dacă vor să le închirieze cu 50 de euro pe noapte.

O situație mai complicată este în Sectorul 5 al Capitalei. Reprezentanții primăriei ne-au transmis că pe raza sectorului nu există niciun spațiu - privat sau public - care să îndeplinească toate criteriile pentru carantină.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO