Val de caniculă și nopți tropicale. Ce temperaturi ajung să atingă obiectele care stau în soare


Ultimul update: Duminica 11 August 2019 20:30
Data publicarii: Duminica 11 August 2019 18:12
Categorie: Vremea

Aproape întreaga țară se topește la temperaturi sufocante. În București, s-au resimțit duminică 39 de grade, iar în Oltenia, 40.

Valul de caniculă va încinge România până marți, fără pauză, pentru că aduce și fenomenul nopților tropicale, în care temperatura nu scade sub 20 de grade.

La amiază, centrul Bucureştiului era toropit de căldură. Oamenii îndurau cu greu secundele de aşteptare la semafor. Cu sticle de apă şi evantaie, toţi căutau un colţ de umbră. În lipsa unor duşuri sau stropitori pe stradă, aşa cum erau în anii trecuţi, s-au repezit la ţâşnitori.

Bătrână: "Graznic, cred că simt acum 57 de grade, dacă sunt 37 de grade. Nu ştiu, dar 47 se rezimt precis."

La ora prânzului, în Bucureşti, sunt cam 33 de grade. temperatura resimţită este mult mai mare. Avem un termometru cu infraroşu care ne arată că obiectele şi materialele din jurul nostru au o temperatură mult mai mare şi emana această căldură. Maşina are 60 de grade, iar asfaltul 46.

Mulţi au cerut ajutorul asistenţilor medicali care sunt în această perioadă în zonele aglomerate.

Marilena Onuș, asistent medical: "Am avut azi 64 de oameni care au cerut apă şi 13 solicitări de tensiune."

Şi la Galaţi, unei femei de 60 de ani i s-a făcut rău pe stradă.

Femeie: "Nu suport căldura deloc. E foarte cald şi-n casă şi am ieşit oleacă afară. Simţeam că nu mai pot să stau."

Dacă în oraş sunt 35 de grade, pe faleza Dunării, la orele prânzului, sunt cam 32 de grade. Este şi motivul pentru care mulţi oameni au ieşit la plimbare. Cu toii caută umbră, îngheţată şi băuturile răcoritoare.

Tânără: "Ne plimbăm prin parcuri, stăm pe la umbră, ne hidratam, altfel e destul de greu de suportat căldura asta."

Şi în Iaşi, s-a resimţit zăpuşeala, însă mulţi au ieşit la plimbare în miezul zilei.

Prof. Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iaşi: ”S-au prezentat în aceste zile cu temperaturi crescute mai mulţi pacienţi cu boli cardio-vasculare care au avut complicaţii. Cea mai frecventă cauza pentru care au apelat ambulanța a fost sincopa - pierdere a conştientei de scurtă durată".

Şi va fi din ce în ce mai cald. Meteorologii spun să ne aşteptăm pentru luni şi marţi la 36 -38 de grade. Chiar dacă suntem în luna august, cu toatea astea vorbim de tempetaruri cu 5-6 grade mai mari decât normalul acestei perioade."

Dinu Mărășoiu, meteorolog: "Aceasta caniculă aduce şi disconfort termic, care în după-amiezi va trece de pragul critic de 80 de unitani".

Nici seara nu ne vom putea răcori pentru că nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi care nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO