Unda de poluare de pe Mureş, oprită de autorități înainte de a se produce un dezastru


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 17:17
Categorie: Stiri actuale

Autorităţile au reuşit să oprească unda de poluare de pe râul Mureş, înainte ca aceasta să ajungă în judeţul Arad.

Uleiul scurs în apă, în urmă cu trei zile, după ce un transformator de la Termocentrala Iernut s-a defectat, a fost colectat de barajele montate în judeţele Alba şi Hunedoara. Un baraj similar a fost instalat şi în judeţul Arad, luni dimineaţă, la o sută de kilometri de graniţa româno-maghiară.

Barajul absorbant din apropierea localităţii Săvârşin a fost instalat pentru siguranţă. Potrivit măsurătorilor făcute de specialiștii de la Apele Române, toată cantitatea de ulei de pe râul Mureş a fost absorbită de celelalte baraje, din Alba şi Hunedoara.

Vom asigura aceste rulouri absorbante care au rolul de a reţine hidrocarburile în măsură care sunt bine aşezate pe apă avem toate şansele oricum sunt mai multe baraje în amonte de ultimele de la mintia nu am mai văzut să fie irizaţii de petrol” a transmis Octavian Patrascu, responsabil intervenţie rapidă ABA Mureș.

Preventiv montăm şi pe acesta pentru a nu avea probleme cu partea maghiară ar fi un conflict internaţional dacă ar ajunge aceasta poluare în Ungaria şi vrem să prevenim cu totul acest aspect”, a precizat Căiuş Pârpala, director ABA Mureș-Arad.

Şi pompierii au fost prezenţi în zona să dea o mână de ajutor.

În momentul de faţă se acţionează cu trei ambarcaţiuni cu un număr de 7 subofiţeri. Este o misiune grea având în vedere faptul că curentul este foarte puternic şi a fost nevoie şi de sprijinul celor de la Apele Române pentru întinderea acestui funii în vederea monatrii acestui baraj absorbant”, a explicat Renic Valentin, ISU Arad.

Râul Mureş a fost poluat accidental, în urmă cu trei zile, cu aproximativ o tonă de ulei industrial care provenea de la Termocentrala Iernut. Potrivit celor de la Apele Române, până acum nu au fost observbati peşti morţi, iar impactul asupra mediului ar fi unul redus. Partea maghiară a fost şi ea informată imediat după poluare. Cei responsabili de incident au fost amendaţi cu 40 de mii de lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO