Un ciclon se formeaza deasupra Marii Negre si va lovi Dobrogea. Urmarile acestui fenomen pentru Romania

Dată publicare: 09-01-2017 17:54
Dată actualizare: 12-01-2017 06:57


Litoralul romanesc arata ca un colt din Siberia. Tabloul de gheata a fost intarit, luni, de un fenomen rar.

Marea parca fierbea. Dincolo de imaginea stranie, meteorologii din Constanta se pregatesc sa emita un nou cod portocaliu, de vreme rea.

Un ciclon format in Marea Neagra va aduce viscol si ninsori abundente. De cealalta parte a Dobrogei, Dunarea da si ea in clocot. Sloiuri uriase, plutesc in deriva,si pun in pericol navigatia.

Faleza de la Cazinou a fost luni scaldata in soare.

Atentie, sunt si nori negri care se indreapta si cu siguranta ne vor da batai de cap. Este vorba despre un ciclon ne avertizeaza meteorologii care se formeaza deasupra Marii Negre si este incarcat cu precipitatii.

Potrivit expertilor ciclonul va lovi cel mai probabil marti seara Dobrogea.

Va ninge abundent in judetele Constanta, Ialomita, Calarasi si Tulcea iar noul strat de zapada ar putea sa masoare aproximativ 30 de centimetri. Primele semne s-au vazut inca de luni cand marea parea ca fierbe. In larg s-au ridicat nori uriasi de abur.

Mare care fierbe-cei care s-au plimbat luni pe faleza cazinoului din Constanta au avut parte de un spectacol extraordinar oferit de natura. Din cauza diferentei mari de temperatura dintre apa marii, care are luni -1, -2 grade Celsius si din aer, mercurul a coborat luni la -15, -16 grade Celsius marea pare ca fierbe.

Gerul napraznic care s-a instalat de doua nopti la malul marii a transformat si Portul Tomis intr-un regat de gheata. Cateva iahturi ramase in acvatoriul portuar sunt prinse intre sloiuri.

Chiar si asa un tanar din Constanta a dat dovada de un curaj la limita nesabuintei si a intrat in marea inghetata.

Situata se complica si pe Dunare. In zona Portului de al Tulcea, s-au format sloiuri care au desprins doua ambarcatiuni mici. Acestea au plutit ore in sir in deriva pana cand au fost prinse de spargatoarele de gheata. La Galati autoritatile se pregatesc pentru ce este mai rau.

Inca de duminica, pe Dunare, la Galati, au aparut sloiuri mari de gheata. Este o problema pentru oras intrucat, daca la statia de captare a apei se vor forma dopuri de gheata, intregul oras risca sa nu mai poata fi alimentat cu apa potabila.

Daca la Galati, unde Dunarea depaseste in latime un kilometru, 50-60% din luciul de apa este acoperit de gheata, in alte zone e si mai dificil.

Constantin Onceanu, comandant BAC, Galati: "Vom vedea care va fi situatia Dunarii si ce masuri va trebui sa luam pentru a traversa in siguranta sau, daca nu, a inchide trecerea, daca, Doamne fereste, Dunarea ingheata complet."

In Delta Dunarii, bratele Chilia si Sfantu Gheorghe sunt blocate, iar spargatoarele de gheata lucreaza pentru a asigura navigatia pe canalul Sulina.

In tot acest timp este extrem de frig si in Ungaria vecina. La Budapesta, Dunarea aproape a inghetat iar sloiuri uriase plutesc in aval, spre Romania.


VIDEO PROTVPLUS.RO