Doua persoane au murit intr-un accident aviatic petrecut in Brasov. Martor: Zicea doar "apa, apa" si era plin de sange

×
Codul embed a fost copiat

A fost o sambata neagra pe cerul Romaniei. Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit langa Brasov. Aeronava de agrement a pierdut brusc din inaltime si, la impactul cu solul, a luat foc.

O femeie a murit pe loc, iar pilotul, un cetatean italian, cateva ore mai tarziu, la spital. Barbatul a fost transportat initial cu un elicopter la Targu Mureş. Tragedia a avut loc la mai putin de 24 de ore distanta de un alt accident aviatic petrecut vineri, in judetul Sibiu.

Avionul, de tip TECNAM BT-2004, inmatriculat si fabricat in Italia, a decolat la ora 10 de pe aerodromul Cioca, din judetul Timis, si trebuia sa ajunga la Ghimbav, langa Brasov, intr-un zbor de agrement. In el se aflau un cetatean italian de 66 de ani si prietena sa, o romanca. Din pacate, in jurul orei 12.30, un martor a sunat la 112 si a anuntat ca aparatul de zbor s-a prabusit pe un camp, intre localitatile Sinca si Persani din judetul Brasov. Apoi, a luat foc.

Nu se stie deocamdata daca pilotul a fost aruncat de forta impactului in afara epavei sau a reusit sa iasa singur. Primii salvatori l-au gasit la distanta de aparatul de zbor. Avea arsuri si fracturi grave.

Citește și
Avon prabusit
Un zbor de placere s-a transformat in cel mai mare cosmar al lor. Explicatia pilotului pentru accidentul aviatic din Sibiu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Martor: "Eram pe camp si am vazut un avion ca urca si dintr-o data a inceput sa coboare, a cazut. Erau flacari, cand am ajuns acolo barbatul era in sant si i-am dus apa cu palaria asta. Nu vorbea romaneste, zicea doar apa, apa, era plin de sange."

Martor: "Eram la camp si am vazut cum cade avionul. Am oprit tractorul si cand am ajuns erau flacari. Nu s-a auzit bubuitura, erau doar flacari. Initial, barbatul a spus ca e singur, iar apoi am vazut o persoana carbonizata in avion."

Ramona Muscalu purtator de cuvant Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov: "Una dintre persoane se afla in avionul cuprins de flacari iar cealalta persoana la 10 metri de aeronava."

Ramasa captiva in carlinga cuprinsa de flacari, femeia a murit carbonizata.

Lucian Marciu prim-adjunct ISU Brasov: "Victima are arsuri pe 45 la suta din corp, fracturi la membre si alte rani interne. Cealalta persoana de sex feminin a fost gasita carbonizata in avion."

Desfasurarea evenimentelor de sambata, livetext

UPDATE 18:19 Pilotul italian, care fusese transportat la spital in stare grava, a incetat din viata. Pilotul avionului de mici dimensiuni care s-a prabusit sambata intre localitatile brasovene Sinca si Persani, un cetatean italian de 66 de ani, a decedat in ciuda eforturilor de a-l stabiliza, de peste 4 ore, depuse de medicii de la medicii UPU SMURD Targu Mures.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SVJU) Targu Mures, Mariana Negoita, a declarat pentru AGERPRES ca personalul medical al UPU SMURD a depus toate eforturile posibile, dar ca pacientul a suferit multiple leziuni incompatibile cu viata si nu a mai putut fi salvat.

Comandantul echipajului elicopterului SMURD care a intervenit la accidentul aviatic de langa Persani-Brasov, comandor Ion Cretu, a declarat sambata presei ca in momentul in care a ajuns la locul tragediei avionul inca fumega, ca din acesta a ramas doar coada si ca totul arsese.

UPDATE 18:00 Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Basov au finalizat, sambata seara, cerceterea la locul prabusirii avionului de mici dimensiuni, in apropierea unei paduri din judetul Brasov, in acest caz fiind deschis un dosar penal pentru ucidere si vatamare corporala din culpa. Epava avionului va fi dusa la Bucuresti, la sediul CIAS, pentru a fi expertizata. Pilotul avionului, grav ranit, este la UPU-SMURD Targu Mures, potrivit News.ro.

Procurorii au ridicat probe de la locului accidentului aviatic din judetul Brasov, intre localitatile sinca Veche si Persani, si au deschis un dosar penal pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.

Tot sambata seara, va fi ridicata si epava avionului, anchetatorii intentionand sa faca acest lucru cat mai repede, in conditiile in care la Brasov este anuntat un cod galben de ploi.

Ramasitele carbonizate ale femeii de 55 de ani care a murit in accident au fost preluate de catre medicii legisti si transportate la Serviciul de Medicina Legala din Brasov pentru efectuarea necropsiei.

"Cercetarea la fata locului s-a incheiat la ora 17.30. Au fost ridicate mai multe probe care urmeaza sa fie analizate. In cauza, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare coporala din culpa. Epava avionului va fi ridicata in aceasta seara si va fi transportata la Bucuresti, la sediul Centrului de Investigatii Aeronautice si pentru Siguranta Zborurilor (CIAS), unde urmeaza sa fie expertizata in vederea stabilirii cauzei accidentului", a declarat Ramona Muscalu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov.

Italianul de 66 de ani care se afla la mansa avionului prabusit in judetul Brasov este in evaluare la UPU-SMURD Targu Mures, avand arsuri de gradele 1 si 2 pe fata, pe maini si pe torace, dar si o fractura de tibie si politraumatisme.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat in MAI dr. Raed Arafat, a declarat pentru News.ro ca pilotul italian era constient la sosirea echipelor de interventie la locul accidentului, insa starea sa este grava, fiind intubat si ventilat si fiind in coma indusa.

Martori ai accidentului aviatic de sambata au declarat ca au vazut cum, la un moment dat, avionul s-a inclinat intr-o parte, iar la scurt timp s-a prabusit in apropierea unei paduri, intr-o zona nelocuita. Martorii spun ca pilotul a iesit singur din avion si ca a cerut apa si sa se apeleze Serviciul de urgenta 112.

UPDATE 15:50 Comandor Ion Cretu: Din avionul prabusit la Persani nu a ramas decat coada, totul arsese

Comandor Ion Cretu, comandantul echipajului de pe elicopterul SMURD care a intervenit la accidentul aviatic de langa Persani, Brasov, a declarat sambata presei ca in momentul in care a ajuns la locul tragediei avionul inca fumega, ca din acesta a ramas doar coada si ca totul arsese, transmite Agerpres.

'Am fost solicitati pentru o interventie la Ghimbav, un traumatism in urma unui accident rutier. Am fost informati prin radio despre prabusirea avionului in zona Persani, ne-am indreptat acolo si am gasit avionul. inca fumega, cu o victima incarcerata si cea de-a doua persoana din echipaj. Am intervenit cu echipa medicala si am evacuat-o spre Targu Mures. Am stat destul de mult acolo, circa o ora si jumatate echipa medicala a intervenit, a fost destul de complex si grav (...). Era un avion particular, nu ramasese decat coada din el, totul arsese si nu mi-am dat seama daca era un avion de doua sau de patru locuri. Era pilotul, cealalta persoana era o doamna, prietena dumnealui, era romanca", a aratat comandorul Ion Cretu.

Acesta a explicat ca spre Targu Mures conditiile meteo au fost destul de bune, ca s-a incercat transportarea barbatului la Bucuresti, dar s-au schimbat conditiile meteo: "S-au dezvoltat niste nori care erau un pericol pentru desfasurarea zborului - si pe Valea Prahovei, si pe Valea Oltului, asa am decis sa venim la Targu Mures".

Comandor Cretu a precizat ca accidentul aviatic s-a petrecut la marginea unui lan de grau si ca la sosirea elicopterului echipajele ISU erau la fata locului.

UPDATE 15:05 Avionul de mici dimensiuni care s-a prabusit sambata in judetul Brasov decolase dimineata din judetul Timis si era inmatriculat in Italia.

Aeronava era de tip TECNAM BT 2004 si a inceput zborul la ora 10,00, de la aerodromul Cioca, judetul Timis. Ar fi trebuit sa ajunga la Ghimbav.

La bord se aflau o femeie - in varsta de 55 de ani, cetatean roman, care a decedat - si un barbat - 66 de ani cetatean italian, aflat in stare grava. Cetateanul italian este transportat cu un elicopter SMURD la Targu Mures. Dr. Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Targu Mures, a declarat pentru AGERPRES ca barbatul are arsuri de gradul I si II si fractura de tibie.
 

UPDATE 14:15 Pilotul avionului de mici dimensiuni, prabusit in judetul Brasov, este un cetatean italian de 66 de ani si, din primele declaratii pe care le-a dat anchetatorilor, aparatul de zbor decolase de la Timisoara si urma sa aterizeze la Ghimbav.

Ciprian Sfreja, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, a declarat corespondentului News.ro ca pilotul avionului de mici dimensiuni prabusit, sambata dupa pranz, in apropierea unei paduri dintre localitatile brasovene sinca Veche si Persani, este un cetatean italian in varsta de 66 de ani.

Potrivit lui Sfreja, pilotul a declarat anchetatorilor ca avionul de mici dimensiuni decolase de la Timisoara si urma sa aterizeze la Ghimbav.

La ora transmiterii acestei stiri, echipele de interventie aflate la locul accidentului au incercuit perimetrul in care a cazut avionul si fac cercetari, la finalul carora va fi ridicata epava aparatului de zbor pentru a fi expertizata la Autoritatea Aeronautica Romana, de la Bucuresti.

UPDATE 13:58 Barbatul ranit in accidentul de avion produs sambata in judetul Brasov este italian, a confirmat, pentru AGERPRES, prim-adjunctul inspectorului sef al ISU Brasov, maiorul Lucian Marciu.

In ceea ce priveste cealalta persoana decedata in accident, deocamdata nu se cunosc date despre aceasta, deoarece la impactul cu solul avionul a luat foc si nu i-au fost gasite actele de identitate, a precizat Lucian Marciu.

UPDATE 13:48 Persoana ranita in accidentul aviatic de sambata dupa-amiaza, intre localitatile brasovene Persani si Sinca a fost preluata de elicopterul SMURD si dusa la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov a deschis o ancheta in acest caz pentru stabilirea cauzelor accidentului.

UPDATE 13:33 Prim-adjunctul inspectorului sef al ISU Brasov, Lucian Marciu, a declarat ca in avionul de mici dimensiuni erau doua persoane si ca acesta s-a prabusit langa o cale ferata, fara sa afecteze locuinte.

UPDATE 13:25 Parchetul Curtii de Apel Brasov a constituit un dosar in cazul aeronavei de mici dimensiuni care s-a prabusit sambata in zona Persani din judetul Brasov, pentru cercetarea evenimentului.

UPDATE 13:23 O echipa medicala de interventie a ajuns la locul accidentului aviatic produs intre localitatile Persani si Sinca Veche din judetul Brasov, fiind directionat si un elicopter SMURD pentru preluarea unuia dintre ocupantii avionului care a suferit mai multe traumatisme si se afla in stare grava.

Elicopterul SMURD care a fost trimis sa preia persoana ranita se afla intr-o misiune in zona Ghimbav, la cativa kilometri de locul prabusirii avionului.

Potrivit doctorului Raed Arafat, secretear de stat in MAI, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in urma prabusirii avionului a urmat un incendiu si a fost nevoie de echipaje de pompieri pentru stingerea flacarilor.

UPDATE 13:21 Potrivit ultimelor informatii, se pare ca pilotul a fost ranit, iar persoana care a murit carbonizata era un pasager.

UPDATE 13:00 O persoana a murit carbonizata, iar o alta a fost grav ranita, in urma prabusirii avionului de mici dimensiuni intre localitatile brasovene Sinca si Persani.

Prefectul din Brasov, Ciprian Bancila, a declarat la Digi24: "La bordul aparatului se aflau doua persoane. Una dintre ele si-a pierdut viata - a fost gasita in epava avionului, carbonizata -, iar cea de-a doua este ranita. Din ce mi s-a spus, e o persoana grav ranita, SMURD-ul s-a deplasat la fata locului. Din ce mi s-a adus la cunostinta, avionul a luat foc la contactul cu solul".

"Referitor la accidentul din Sinca Veche in care a fost implicat un avion de mici dimensiuni: erau doua persoane la bord, una a decedat, a doua a suferit politraumatisme. A fost trimis un elicopter pentru a o prelua si a o transporta la spital. Elicopterul se afla in misiune spre Ghimbav si a fost directionat spre Sinca Veche", informeaza si MAI.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Tom Hanks va intra in rolul pilotului-erou al
Tom Hanks va intra in rolul pilotului-erou al "Miracolului de pe Hudson". Cum a reusit Sully sa salveze 155 de oameni

Tom Hanks il aduce la viata pe pilotul erou, "Sully" Sullenberger, cel care a aterizat cu avionul in raul Hudson, in 2009.

Un zbor de placere s-a transformat in cel mai mare cosmar al lor. Explicatia pilotului pentru accidentul aviatic din Sibiu
Un zbor de placere s-a transformat in cel mai mare cosmar al lor. Explicatia pilotului pentru accidentul aviatic din Sibiu

Experienta nefericita pentru 3 barbati si o femeie. Avionul de agrement in care se aflau a ratat decolarea de pe aerodromul de langa Cisnadie si s-a prabusit.

Rusia: Un avion IL-76 a disparut de pe radare in timp ce stingea un incendiu de padure in apropiere de lacul Baikal
Rusia: Un avion IL-76 a disparut de pe radare in timp ce stingea un incendiu de padure in apropiere de lacul Baikal

Autoritatile au anuntat vineri ca un avion rusesc de tipul IL-76 a disparut de pe radare, in timp ce efectua o misiune de stingere a unui incendiu de padure izbucnit in apropiere de orasul Irkutsk, situat pe malul lacului Baikal.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.