Ultimatum dat de SUA Rusiei. Ce urmează să se întâmple după 60 de zile și reacția Moscovei

Ultima actualizare: 05-12-2018 13:14
Donald Trump, Vladimir Putin
AFP

Moscova a denunţat miercuri ”acuzaţiile nefondate” ale Washingtonului, care afirmă că Rusia a încălcat Tratatul din 1987 privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi ameninţă că nu vor mai respecta acest acord, potrivit AFP.

“Se repetă acuzaţii nefondate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, în timp ce Washingtonul a dat marţi un ultimatum de 60 de zile Rusiei pentru a se conforma Tratatului INF, avertizând că în caz contrar SUA se vor retrage din tratat, relatează Agerpres, citând AFP.

“Nu a fost adusă nicio dovadă care să susţină acuzaţiile SUA”, a afirmat Zaharova, descriind Tratatul INF drept “un punct-cheie al stabilităţii şi securităţii strategice internaţionale”.

Zaharova a afirmat că ambasada americană la Moscova a transmis marţi seara Moscovei o notă în care se spune că Washingtonul se va retrage din Tratatul INF dacă Rusia nu revine la respectarea acordului, potrivit Reuters.

“Aceste documente au fost primite pentru o prelucrare ulterioară”, a spus ea, adăugând că Rusia este dispusă să continue discuţiile pe această temă.

Marţi seara, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat în finalul unei reuniuni cu omologii săi din NATO că “noi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile dacă Rusia nu-şi respectă angajamentele într-un mod verificabil”.

NATO a adoptat apoi o declaraţie în care acuză Moscova că a încălcat tratatul şi a făcut să planeze riscuri semnificative asupra securităţii euroatlantice.

“Cerem Rusiei să revină fără întârziere la o respectare totală şi verificabilă. În prezent ţine de Rusia să menţină Tratatul INF”, se menţionează în declaraţie.

Termenul de 60 de zile corespunde următoarei reuniuni a miniştrilor apărării din NATO, care va avea loc în 14-15 februarie 2019.

Donald Trump a anunţat la sfârşitul lunii octombrie retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu o rază de la 500 la 5.000 de km, încheiat cu Rusia în 1987.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat imediat că o astfel de retragere din tratat ar putea avea consecinţe periculoase. “Dacă toate aceste acorduri sunt destructurate (...) nu va mai rămâne nimic decât cursa înarmărilor”, a avertizat el.

Washingtonul denunţă desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729, despre care Washingtonul susţine că au o rază de acţiune de peste 500 km, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF.

Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii de rachete, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 în urma desfăşurării de rachete SS-20 sovietice cu focoase nucleare care ţinteau capitale occidentale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO