Cei patru salvatori SMURD vor fi inmormantati duminica. Presedintele Iohannis i-a decorat post-mortem

Ultima actualizare: 07-06-2016 06:58

Ultima convorbire a pilotului aflat la mansa elicopterului SMURD prabusit in Republica Moldova cu turnul de control arata ca echipajul a fost avertizat in legatura cu o formatiune de nori ce le iesea in cale.

Cu toate acestea, dorinta de a salva alte vieti a fost mai mare. Vineri seara, trupurile lor au fost aduse in tara, iar convoiul a fost intampinat la Iasi cu lacrimi si aplauze. Cei 4 eroi au fost decorati post-mortem de presedintele Klaus Iohannis, iar duminica vor fi condusi pe ultimul drum.

Ultimele clipe de viata, inregistrate audio intre pilotul Doru Gavril si turnul de control, arata ca salvatorii au fost instiintati cu privire la starea meteo si li s-a permis decolarea. Ulterior insa, au fost avertizati de formatiunea de nori ce se afla pe traseul lor.

In curtea Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi, sute de medici, studenti si pacienti i-au asteptat pe salvatori intr-o liniste apasatoare, sparta de aplauze la sosirea ambulantelor care le-au adus trupurile in tara. Colegilor si prietenilor le este extrem de greu sa vorbeasca la trecut despre doctorita Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu, pilotul Doru Gavril si copilotul Voicu Socae.

Dr. Mihaela Corlade, medic SMURD: "Inca astept sa se intample ceva si sa se intoarca in spital asa cum erau ei, plini de viata, optimisti, increzatori in tot ceea ce faceau."

Sebastian Stolerciuc, pilot: "Colegi extraordinari, am facut multe misiuni impreuna. Nu credeam sa se intample asa ceva."

Trei dintre sicrie - al doctoritei, al asistentului si al pilotului - vor fi inhumate duminica la Iasi. Zeci de oameni continua sa vina la capela din incinta spitalului sa aprinda o lumanare. Multi dintre ei sunt studenti ai doctoritei decedate, pacienti din spital, dar si oameni care desi nu-i cunoasteau, au venit sa spuna o rugaciune pentru sufletul celor decedati.

Trupul copilotului Voicu Socae a fost dus in Bacau, locul natal.

Socae Constantin, tatal copilotului: "E foarte greu, e foarte greu. I-a placut sa zboare, a salvat pe altii, pe el nu s-a mai salvat. El a zis ca asta i-a placut sa faca, cand a dat la aviatie nu l-am lasat."

Marian Vieru, coleg: "Nu stia sa zica nu pot, nu stia sa zica nu vreau si cateodata se lasa pe el sa ii ajute pe ceilalti. Il cunosc din liceul militar, din 94, cand eram 2 copii de 14 ani plecati de acasa, care cateodata, noaptea plangeam dupa parinti. Tot timpul ne uitam sus pe cer si cumva ne doream sa ajungem si noi acolo."

Pentru spirit de sacrificiu si profesionalism, cei 4 salvatori au fost decorati post-mortem de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler si Crucea Nationala "Serviciul Credincios".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO