Tribunalul Constanța va stabili miercuri dacă pelerinajul de la peștera Sf. Andrei se va putea desfășura

Ultima actualizare: 24-11-2020 17:55

Tribunalul Constanța va răspunde miercuri dimineață solicitării arhiepiscopului Tomisului de a desfiinţa hotărârea Prefecturii care interzice organizarea de pelerinaje religioase.

ÎPS Teodosie susține că Biserica poate gestiona manifestările închinate Sfântului Andrei și se angajează ca totul să decurgă în condiții drastice, pe 30 noiembrie. Ziua este marcată, în mod tradițional, de pelerinajul de la peştera Sfântului, considerat Ocrotitorul României.

Însoţit de avocată, ÎPS Teodosie a ajuns la amiază în fața magistraților pentru a-și spune păsul.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile pentru a avea cale liberă spre peştera Sf. Andrei pe 29 şi pe 30 noiembrie. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu vreau să-i apăr, ca pastor îmi apăr turma, oamenii de credinţă.
Reporter: Cum îi apăraţi?
ÎPS Teodosie: Păi credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să-i apar, să li se dea voie să fie în biserică.

Diana Iovanovici Șoșoacă, avocata Arhiepiscopiei Tomisului: „Dacă astăzi se va admite şi sper că se va admite suspendarea, înseamnă că efectele hotărârii consiliului judeţean pentru situaţii de urgenţă nu se mai produc. Adică este liber la pelerinaj, iar autorităţile împreună cu sfinţia sa vor organiza acest pelerinaj. Oricum Arhiepiscopia Tomisului a organizat acest pelerinaj, deja s-au făcut pregătiri în acest sens.”

Conform deciziei autorităţilor, la mănăstirea Sfântul Andrei pot ajunge, pe 30 noiembrie, doar locuitorii comunei Ion Corvin, aflată în apropiere de lăcaş.

Silviu Cosa, prefectul judeţului Constanta: „Potrivit hotărârii, pelerinajele sunt interzise persoanelor care nu au domiciliul pe raza UAT-urilor unde se desfăşoară acest pelerinaj. Restricţiile nu sunt gratuite, nu sunt făcute din dorinţa de a îngrădi libertatea spirituală a oamenilor, dar trebuie să înţelegem că suntem într-o perioadă dificilă. Sistemul sanitar are o presiune deosebită. Atâta timp cât exista o legislaţie care ne impune restricţii pentru a ne păstra sănătoși, este cazul să o respectăm”.

Oricum ar suna, decizia Tribunalului Constanța nu va fi una definitivă. Poate fi atacată la Curtea de Apel.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO