Trei medici sanctionati in cazul baiatului de trei ani, mort de pneumonie. Ce amenzi au primit acestia

Dată publicare: 13-02-2015 16:29
Dată actualizare: 16-02-2015 01:08


Trei medici au fost amendati cu cate 10.000 lei in cazul baietelului de trei ani mort de pneumonie la spitalul din Viseu de Sus, dupa ce fusese plimbat intre mai multe unitati sanitare.

Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, Rares Pop, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax ca medicii nu au raportat in termen decesul copilului si nu ar fi respectat protocoalele de resuscitare.

"In urma raportului echipei de control in cazul baietelului de trei ani care a decedat saptamana trecuta s-au aplicat sanctiuni. Medicul curant, directorul medical si managerul de la Spitalul din Viseu de Sus au fost amendati cu cate 1.000 de lei pentru neraportarea decesului in termen de 24 de ore si pentru ca, din documentele medicale analizate, nu reiese ca in foaia de observatie clinica generala sa se fi consemnat si respectat procoalele de resuscitare cardio-pulmonara. Am trimis dosarul catre Colegiul Medicilor pentru a fi analizat in comisiile lor de disciplina de specialitate. Colegiul Medicilor trebuie sa vada daca a fost vorba de greseala, de culpa medicala, de nerespectarea protocoalelor", a spus Pop.

Pe de alta parte, mama micutului decedat, Rodica Dologa, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax ca procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus s-au autosesizat in acest caz si au dispus, vineri, deshumarea cadavrului pentru o noua autopsie.

"L-au dezgropat, au mai facut o autopsie si l-au ingropat la loc. Insa procurorul nu a putut sa imi spuna nici dupa a doua autopsie din ce cauza a murit baietelul meu", a afirmat Dologa.

DSP Maramures declansase ancheta in cazul unui baietel de trei ani care a murit la spitalul din Viseu de Sus, unde i s-a pus un diagnostic gresit, initial copilul ajungand la spitalul din Borsa, unde medicul pediatru era in concediu.

Parintii copilului declarau ca, in noaptea de 5 februarie, baietelul a inceput sa se simta rau, respirand cu dificultate si sufocandu-se in somn. In dimineata urmatoare, mama a mers cu copilul la medicul de familie din comuna Sacel, care a indrumat-o spre spitalul din Borsa, unde i s-a spus ca medicul pediatru este in concediu.

"Mi-au zis: 'N-avem pediatru, ce sa facem? La ce ati venit, ce o sa facem aici?'. I-au facut aerosoli si au sunat la Viseu sa ne astepte", afirma Rodica Dologa, mama baietelului decedat.

In aceste conditii, copilul a fost trimis cu o ambulanta la spitalul din Viseu de Sus, cu diagnosticul de insuficienta respiratorie. Acolo, baietelul a fost consultat si i s-a prescris un tratament. In cursul serii insa, copilul a inceput sa se simta si mai rau, astfel ca medicii au decis sa cheme o ambulanta de la Baia Mare, de la 120 de kilometri distanta.

"Nu i-au luat sange, i-au facut trei, patru injectii. L-au dus la raze si au zis ca nu are nimic. La autopsie s-a stabilit ca are o pata pe plamani. Copilul a murit la mine in brate", mai spunea mama copilului.

"Pe la 13.30 am ajuns la Viseu si la 19.00 copilul meu era mort. La 16.30 zice doctorul ca a sunat la SMURD la Baia Mare, dar salvarea a aparut abia la 19.00, dupa ce a fost mort copilul", adauga Rodica Dologa.

La randul sau, directorul medical al Spitalului Orasenesc Viseu de Sus, Vlad Birle, a declarat ca baietelul a ajuns prea tarziu la spital si ca, probabil, daca ar fi ajuns mai repede ar fi avut sanse. De asemenea, el spunea ca la unitatea medicala nu exista medic radiolog, iar radiografia facuta copilului a fost interpretata de pediatru.


VIDEO PROTVPLUS.RO